Индустрията на електронните игри отново носи луди пари в САЩ

Анализаторската компания Circana очаква пазарът на видеоигри в САЩ да приключи 2023 г. с 3% ръст и да достигне 58,3 млрд. долара

Индустрията на електронните игри отново носи луди пари в САЩ | StandartNews.com

Спадът на индустрията за видеоигри в САЩ, причинен от икономически фактори и последиците от пандемията, изглежда е към своя край. Доставките на хардуер за игри от следващо поколение са се увеличили и стабилизирали, пускат се хитови игри, а моделите за ангажиране на играчите са достигнали ново ниво. Ситуацията се стабилизира след месеци на драматични колебания. Анализаторската компания Circana очаква пазарът на видеоигри в САЩ да приключи 2023 г. с 3% ръст и да достигне 58,3 млрд. долара.

Продажбите на нови хардуерни продукти, предимно игрови конзоли, донесоха 7 млрд. долара от общо 57 млрд. долара разходи от видеоигри на американския пазар през последните 12 месеца, което е с 19% повече спрямо същия период преди година. Приходите на игралната индустрия в размер на 57 млрд. долара през последните 12 месеца са се увеличили с 1% на годишна база и с 13% на годишна база от юли 2019 г. до юли 2020 г.

Продажбите на PlayStation 5 се развиват особено добре, като анализаторите очакват тя да остане най-продаваната игра поне до 2025 г. PlayStation 5 вече изпреварва с 5% PlayStation 4 и с 87% PlayStation 3 по отношение на продадените бройки, обвързани с периода на продажбите. Сериите Xbox X и S изостават от Xbox One с 10%, но изпреварват Xbox 360 с 6%. Nintendo Switch се представи добре през 2023 г., като през юли продажбите му в САЩ най-накрая надминаха продажбите на Wii.

Анализаторите посочват промяна в клиентската база за нов хардуер за видеоигри - най-голям принос за настоящите продажби на хардуер за видеоигри имат домакинствата с високи доходи от над 100 000 щатски долара годишно, което значително се различава от ситуацията в началото на 2020 г. Това се обяснява с намалената покупателна способност на аудиторията със средни и ниски доходи.

Продължава преориентирането към цифрови изтегляния на игри и отдалечаване от физическите дискове. Абонаментният модел на игрите се развива бързо. Новите услуги, ограниченият брой нови игри и потребителската база с много свободно време доведоха до двуцифрен процентен ръст на разходите за абонамент в началото на десетилетието. От ноември 2021 г. насам разходите за абонамент се стабилизират на около 400 млн. долара месечно.

Разходите за аксесоари рязко нараснаха през второто и третото тримесечие на 2020 г. поради пандемията, самоизолацията и преминаването към дистанционна работа. Слушалките и наушниците се превърнаха в най-търсените и най-бързо растящите аксесоари. По-добрата наличност на конзолите от сериите PlayStation 5 и Xbox, както и необходимостта от подмяна на остарелите слушалки, спомогнаха за увеличаване на продажбите им с 2% през първата половина на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година. Геймпадовете PlayStation DualSense Edge и Xbox Elite също бяха популярни, тъй като пазарът продължава да показва положителна реакция към премиум устройствата.

Като цяло промените в разходите за хардуер и аксесоари за видеоигри са свързани. През 2022 г. обаче на пазара се наблюдава спад в разходите за аксесоари въпреки увеличението на продажбите на хардуер. Това се обяснява със спешното търсене на аксесоари в началото на десетилетието. Очаква се темповете на продажби на аксесоари и оборудване да се сближат през 2023 г. и след това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай