Индия не иска да регулира растежа на изкуствения интелект

Правителството използва потенциала на AI, за да предоставя персонализирани и интерактивни услуги, ориентирани към гражданите

Индия не иска да регулира растежа на изкуствения интелект | StandartNews.com

Индия не планира да регулира растежа на изкуствения интелект в рамките на южноазиатския пазар, идентифицирайки сектора като „значима и стратегическа“ област за нацията. Тази позиция идва в момент, когато многобройни гласове призовават за засилен контрол на бързо напредващата технология.

Министерството на електрониката и информационните технологии заявява, че е оценило етичните опасения и рисковете от пристрастия и дискриминация, свързани с ИИ. Министерството заяви, че прилага необходимите политики и инфраструктурни мерки за култивиране на стабилен AI сектор в страната, но не възнамерява да въведе законодателство, което да регулира неговия растеж.

Разширяването на AI ще има „кинетичен ефект“ върху предприемачеството и развитието на бизнеса в Индия, твърди министерството. Правителството използва потенциала на AI, за да предоставя персонализирани и интерактивни услуги, ориентирани към гражданите, чрез цифрови обществени платформи.“

Въпреки нарастващия интерес към изкуствения интелект в САЩ и много развити пазари, в Индия навлизат ограничен брой стартиращи компании. Стратегическа инициатива от Ню Делхи потенциално би могла да насърчи талантливи хора да проучат възможностите.

Решението на Индия, което оказва влияние върху втория по големина интернет пазар в света, идва в момент, когато технологичните предприемачи и учени все повече призовават за намеса на правителствата в ИИ. 

Италия наскоро наложи временна забрана на ChatGPT на OpenAI, позовавайки се на опасения, че нарушава Общия регламент за защита на данните на Европейския съюз (GDPR). Въпреки че някои американски законодатели изразиха загриженост относно изкуствения интелект, малцина активно преследват регулация, съобщи The New York Times.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай