Илон Мъск отново обещава автомобили, които се движат сами

Този път не толкова категорично, колкото преди

Илон Мъск отново обещава автомобили, които се движат сами | StandartNews.com

От 2019 г. насам шефът на Tesla обещава да въведе пълен автопилот в електромобилите Tesla до края на годината, а след като 2023 г. вече е в разгара си и технологията все още не е внедрена, на конференцията Tesla report тази седмица Мъск трябваше да направи нова прогноза по темата. Без обичайната увереност той заяви, че очаква въвеждането на пълния автопилот да стане до края на тази година.

„Донякъде се притеснявам да говоря за това, но мисля, че ще го направим тази година", заяви ръководителят на компанията на отчетното събитие, визирайки времето за преминаване към напълно автономно управление на електромобилите Tesla. В настоящата бета версия на FSD автомобилите от тази марка вече се научиха да се движат автономно по селски пътища. По пътя към пълната автономност, добави Мъск, компанията ще трябва да направи две крачки назад, за да направи една крачка напред, но той е убеден, че тенденцията неизбежно ще доведе компанията до постигане на пълно автономно управление.

По пътя Мъск беше попитан за възможността за намаляване на цената на опцията FSD, която сега струва 15 000 щ. долара за софтуерно обновяване. Шефът на Tesla продължи да твърди, че стойността на тази опция, която проправя пътя към пълната автоматизация на шофирането, е толкова голяма, че в дългосрочен план тя ще надхвърли разходите за закупуване на самия електромобил. Всъщност подобни аргументи могат да се считат за признание, че ръководството на Tesla няма намерение да намалява цената на FSD.

Особено като се има предвид, че Tesla очаква в крайна сметка значително да увеличи компонента на приходите от продажби на услуги и софтуер - от опциите за автопилот до застрахователната програма на компанията. Това ще позволи на компанията да запази маржовете на печалба в момент, когато цената на самите електромобили непрекъснато намалява. Според Мъск Tesla не понижава цените от желание да подкопае бизнеса на конкурентите си, а просто не се интересува много от тях. За компанията е по-важно да направи автомобилите си по-достъпни за потребителите. Теоретично компанията е готова да продава електромобили с нулева печалба, но в този процес да получава определен размер на приходите от потребителите.

Финансовият директор на Tesla Закари Къркхорн добави, че макар маржът на печалбата на компанията в бизнеса с електромобили да е понесъл голям удар през първото тримесечие, той ще се оправи в бъдеще чрез отложените приходи от клиентите за заплащане на опцията FSD. Свързаните с тях приходи ще бъдат признати в бъдещи периоди и ще подобрят финансовите резултати на Tesla.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай