Хакери разбиха пръстовия скенер на Phone 5S

Хакери разбиха пръстовия скенер на Phone 5S | StandartNews.com

Берлин. Германски хакери заявиха, че са успели да разбият скенера за пръстови отпечатъци, вграден в iPhone 5S.

Съобщението идва само два дни след като новият смартфон на Apple се появи на пазара. За него създателите му обещаха, че Touch ID скенерът ще го защитава по-успешно от крадци и хакери от стандартната 4-символна парола, предаде Ройтерс.

Ако съобщението е вярно, то ще бъде доста смущаващо за Apple, които заложиха на скенера като технологична новост, която да отличи смартфона им от конкурентните продукти на Samsung и на другите другите големи компании в бранша.

Двама изтъкнати специалисти по iPhone сигурността, коментираха, че вярват, че германската група, позната като Chaos Computing Club (CCC), са успели на проникнат в защитата на Touch ID. Въпреки това за момента двамата експерти не са могли да повторят успешно атаката на CCC.

Един от двамата специалисти – Чарли Милър, съавтор на наръчника за хакери на iOS, описва работата на германците като „пълно разбиване" на Touch ID сигурността, което със „сигурност отваря нови възможности за атакуващите".

CCC, която е една от най-големите и уважавани хакерски групи, публикува видео на своя уебсайт, от което се вижда как някой успява да отключи iPhone 5S, използвайки изкуствен пръстов отпечатък. На страницата се обяснява как членовете на биометричния екип са успели на хакнат новия четец, който е едно от малкото нови хай-тек функционалности в 5S.

„Пръстовите отпечатъци не трябва да се използват в сферата на сигурността. Оставяте ги навсякъде и е прекалено лесно да се снемат и от тях да се направят изкуствени пръсти", коментира там хакерът, наричащ се Starbug.

От групата твърдят, че са постигнали успех, след като снимали пръстов отпечатък на потребител на iPhone, отпечатали са го върху прозрачен лист и са го използвали за формоването на изкуствен пръст, който отключил телефона.

Според CCC тази подобни процеси са били използвани за разбиването на огромния процент от сензори за пръстови отпечатъци на пазара.

Ако информацията за разбиването се окаже вярна, то хакерите могат да получат награда от над 13 хиляди долара. Тя се дава от двамата iOS експерт

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай