Горещият хечбек Peugeot 208 GTi

Двеста кончета ускоряват бързака от място до 100 км/ч за 6,8 сек

Горещият хечбек Peugeot 208 GTi | StandartNews.com

Той има много дружелюбен вид. Управлява се лесно, изящен е, лек, бърз в завоите и трудно може да го изпреварите. Което е много важно за феновете на агресивното каране. Разбира се, Peugeot 208 GTi няма характера на своя легендарен предшественик 205 GTi, но пък е най-горещият хечбек на пазара. Убедих се в това, след като го покарах няколко часа по софийските улици и по магистрала "Тракия".

Дизайнът на 208 GTi е малко по-силен от обикновения хечбек 208. Измененията в екстериора са съвсем малко - 17-инчовите алуминиеви джанти и червени спирачни апарати, логата GTi, двойният ауспух и много, много хром. Като се започне от радиаторната решетка, която е с мотив на рали флаг, и се стигне до задните калници. В интериора обаче нещата са много по-горещи. Интересно е решението да се направят забележими акценти в червено - кантовете на приборния панел, ръкохватката на вратите, декоративният шев върху седалките и др. Като стана дума за седалките - поне на мен те ми паснаха идеално, обгърнаха ме и сякаш ме подканиха по-бързо да потегля. Малкият волан също е страхотен, мек, с перфорирана кожа. Познавам колеги, които се оплакват, че горната част на волана минава по средата на основните приборни инструменти при определена позиция на седене. На мен това не ми попречи - няма какво толкова да се взирам в таблото, давам газ до дупка с този прекрасен автомобил и толкова!

Разбира се, нито екстериорът, нито интериорът имат определяща роля в този хечбек. Затова ще се спра на динамичните качества на Peugeot 208 GTi. Автомобилът е снабден с 1,6-литров бензинов турбодвигател с максимална мощност от 200 к.с. и максимален въртящ момент от 275 Нм, достъпен още при 1750 об/мин. Това са страхотни показатели за един малък хечбек. Ускорението също радва сетивата - 1160-килограмовият бързак набира от 0 до 100 км/ч само за 6,8 сек. За всичко това се грижи 6-степенната механична скоростна кутия. Предавателните й числа са малко по-дълги, но това е направено с една-единствена цел - икономия на горивото. Средният разход на 208 GTi е 4,7 л на 100 км. При мен показателят бе с към 2 л отгоре, но признавам, че въобще не щадях автомобила. На втора предавка може да стигнете почти до 110 км/час.

За този модел френският концерн промени окачването практически напълно. Предната следа е увеличена с 10 мм, а задната с 20 мм, твърдостта на пружините и амортисьорите е увеличена с 20%, автомобилът е свален с 8 мм към пътя. 208 GTi почти не обръща внимание на неравностите по пътя, няма никакъв дискомфорт, а великолепен баланс и страхотно сцепление. Добре настроената електроника изпълнява ролята на самоблокиращ се диференциал - не е задължително да изключвате ESP-то, въпреки че има такава възможност. При рязко потегляне от място и в бързи завои системата за стабилизация дори не се активира. Воланът пък без никакви проблеми отговаря на всички ваши команди. Страхотно удоволствие е да маневрираш с автомобила в трафика по софийските булеварди - даваш газ, настигаш някакъв "охлюв" (макар и по-голям) пред себе си, бързо го изпреварваш и така до следващия или до светофара. На зелено - мръсна газ, и купонът продължава.

В крайна сметка, макар и авантюрата ми с Peugeot 208 GTi да бе по-кратка, отколкото ми ми се искаше, автомобилът адски много ми хареса. Бърз, комфортен, с прекрасно окачване, великолепно поведение и страхотна управляемост. Със сигурност ще се хареса много на младите с гореща кръв, които искат да се отличават на пътя. А и не само на тях - мои познати, които са към 50-те, проявяват голям интерес към бързака. Харесва им и доста атрактивната цена на Peugeot 208 GTi - 43 999 лв. с ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай