Google ще съкрати 10 000 неефективни служители по силата на нова рейтингова система

По-рано този месец беше съобщено, че Amazon съкращава хиляди служители, Meta ще съкрати повече от 11 000 души, а HP ще съкрати до 6 000 служители

Google ще съкрати 10 000 неефективни служители по силата на нова рейтингова система | StandartNews.com

На фона на икономическия спад Google планира да въведе система за оценка на персонала, въз основа на която компанията възнамерява да се освободи от 10 000 неефективни служители през следващата година.

Kомпанията планира да въведе нова система за управление на изпълнението, според която от началото на следващата година мениджърите ще имат право да уволняват хиляди хора. Например от мениджърите ще бъде поискано да отстранят 6% (вместо обичайните 2%) от служителите на Alphabet, които не постигат добри резултати. Става дума за 10 000 души, работещи за компанията.

Известно е, че служителите с най-ниска оценка ще бъдат принудени да напуснат компанията. Освен това рейтинговата система може да бъде използвана за ограничаване на стимулите и/или ще бъде включена в бонусите на служителите.

В писмо до Alphabet британският милиардер Кристофър Хон, който говори от името на хедж фонда TCI и притежава активи на стойност 6 млрд. долара в Alphabet, заявява, че компанията има твърде много служители в сравнение с моделите на наемане в миналото и броят на хората не съответства на настоящата бизнес ситуация. Той също така се оплака, че служителите получават твърде високи заплати в сравнение със заплатите на служителите в други технологични гиганти и че компанията може да се справи с много по-малко високоплатени специалисти.

По-рано този месец беше съобщено, че Amazon съкращава хиляди служители, Meta ще съкрати повече от 11 000 души, а HP ще съкрати до 6 000 служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай