Петък,

Google пуска нова важна функция за смартфоните

От: Иван Ангелов -
4944
Google пуска нова важна функция за смартфоните
A
A
A

Компанията Google въвежда нова функция при смартфоните и таблетите, снабдени с операционната система Android. Благодарение на нея, когато вградената памет на мобилното устройство се изчерпа, тези приложения, които не се използват толкова често, ще се архивират автоматично.

Android помага на потребителите да инсталират нови приложения

Ако притежавате устройство с операционната система Android, след време със сигурност ще се натъкнете на новата функция за автоматично архивиране, когато се опитвате да инсталирате ново приложение, но смартфонът или таблетът ви не разполага с достатъчно памет за съхранението му.

При подобен случай Android, ще ви "попита" дали разрешавате да деинсталира приложения, които така или иначе почти не използвате, за да освободи място на вашето мобилно устройство.

Но не се притеснявайте, потребителските ви данни, свързани с използването на деинсталираното приложение, ще се запазят на смартфона или таблета ви. Освен това на началните им екрани ще бъде запазена и иконата за неговото стартиране. Така, ако се наложи, ще можете лесно да възстановите приложението чрез онлайн платформата за софтуер Google Play Store.

Ако щракнете върху иконата на някое архивирано приложение и задържите, то тогава то ще бъде преинсталирано на вашия смартфон или таблет и ще можете да продължите да го използвате както преди, но при условие че все още е налично в Google Play Store.

До въвеждането на новата функция, Google предлагаше ръчно да деинсталираме приложения, които не ползваме, ако се наложи да освободим памет, за да инсталираме нови софтуерни продукти.

Новата функция би трябвало да улесни живота на потребителите, които използват смартфони и таблети, снабдени с тази операционна система, най-вече на тези, които трудно се разделят с някое приложение, дори и да не го ползват вече, отбелязва ДПА.

Технология с изкуствен интелект създава компютърни програми

Корпорацията Alphabet, която притежава  Google, обяви наскоро, че ще актуализира своя чатбот, базиран на генеративния изкуствения интелект Bard, за да може да помага на потребителите, които желаят да пишат програмен код и да създават компютърни програми.

Alphabet се опитва да се конкурира с друг технологичен гигант - "Майкрософт" (Microsoft), който инвестира милиарди в проекта "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT) - чатбот, разработен от стартъп компанията OpenAI. Той беше представен през миналата година и придоби популярност в целия свят благодарение на гласовата си функция, чрез която изкуствен интелект "разговоря" с потребителите, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Google представя Bard като експериментална технология, която позволява на потребителите да си сътрудничат с генеративен изкуствен интелект, който "създава съдържание на базата на данни, с които вече разполага, вместо да се опитва да предположи какво трябва да представлява то".

Bard ще може да генерира компютърни програми посредством 20 езика за програмиране, сред които са JAVA, C++, Python и др.

Технологията, базирана на изкуствен интелект, ще помага за отстраняване на софтуерни грешки и ще "обяснява" на потребителите структурата на програмния код.

Alphabet съобщи, че Bard ще може да подобри компютърните програми, за да ги направи по-ефективни. Потребителите само ще трябва да се обърнат към генеративния изкуствен интелект с думи от рода на: "Бихте ли могли да направите този код по-бърз?".

Понастоящем Bard е достъпен за ограничен брой потребители на търсачката Google, които могат да "разговарят" с чатбота и да му задават въпроси, вместо да използват традиционните начини на търсене на информация в онлайн платформата, пише Ройтерс.

Шефът на Google за възможностите на изкуствения интелект

Напредъкът в сферата на изкуствения интелект ще повиши възможностите на Google да изпълнява многобройни заявки за информация от различни области на знанието, обяви в началото на април в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай.

Той отхвърли идеята, че услугата чатбот, базирана на изкуствен интелект, представлява заплаха за бизнеса на Google, свързан с търсене на информация, който генерира повече от половината от приходите на Alphabet.

Сундар Пичай не даде отговор на въпроса кога всички потребители на търсачката Google ще получат правото на свободен достъп до новата й функция, базирана на изкуствен интелект.

Той подчертава, че с помощта на новите технологии Google продължава да усъвършенства своя чатбот.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com