Google Analytics може да бъде напълно забранен в Италия

Услугата се използва често от собствениците на уебсайтове за анализиране на трафика им

Google Analytics може да бъде напълно забранен в Италия | StandartNews.com

Италианският орган за защита на данните (Garante per la Protezione dei Dati Personali) постанови, че прехвърлянето на данни на местни потребители към САЩ с помощта на Google Analytics е незаконно. Подобни решения са издадени преди това от австрийските и френските власти.

Решението е взето по време на одит на италианско издание. Освен това данните се анализират в Съединените щати, което предизвиква допълнително недоволство у европейските регулаторни органи. Италианският орган също така отбеляза, че САЩ са "страна без адекватно ниво на защита на данните".

Google Analytics се използва често от собствениците на уебсайтове за анализиране на трафика. Това не е единственият подобен инструмент, но очевидно статутът на Google като световен технологичен гигант също е повлиял на решението. Италия далеч не е първата страна, която се противопоставя на Google Analytics. През януари австрийският орган за защита на данните (DSB) постанови, че даден уебсайт е нарушил изискванията на Общия регламент за защита на данните (GDPR) на ЕС, като е инсталирал инструмента. Френската национална комисия по информатика и граждански свободи (CNIL) скоро издаде подобно решение.

Италианската агенция отправи строго предупреждение към местните собственици на уебсайтове, че прехвърлянето на данни към САЩ чрез Google Analytics е незаконно, тъй като Google не може да гарантира "адекватно ниво на защита на личните данни на потребителите". Garante също така определи 90-дневен срок, в който трансграничните трансфери на данни трябва да бъдат приведени в съответствие с GDPR - за това ще бъдат извършени специални проверки. По всяка вероятност това ще доведе до забрана на използването на Google Analytics в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай