Голяма промяна. Windows 10 с нова функция

Тя вече е част от следващото поколение

Голяма промяна. Windows 10 с нова функция | StandartNews.com

Въпреки че Windows 10 вече спря да получава функционални актуализации, потребителите на остарялата операционна система все пак ще бъдат зарадвани от Microsoft с една ценна придобивка – изкуствения интелект Copilot.

В последните няколко години новата операционна система Windows 11 претърпя значителни промени в ключови интегрирани приложения и услуги, от системната област до менюто “Старт” и настройките, вкл. изкуствен интелект. Microsoft изглежда е решила, че използването на нейния AI за покриване на пазар от повече от 1 милиард потребители би било много полезно и затова добавя Copilot и в Windows 10.

Засега новата функционалност ще се появи само за потребители на „вътрешни компилации”, участващи в програмата Windows Insider.  Чатботът Copilot ще стане част от Home и Pro версиите, докато корпоративните и образователните версии няма да имат тази опция. Ограничението важи и за компютри с Pro версия, които се администрират по един или друг начин от ИТ отделите на организациите.

Самата Microsoft твърди, че обратната връзка от потребителите на Windows 11 за Copilot е била толкова добра, че компанията е решила да предостави подобна функционалност и на Windows 10 аудиторията. Много експерти обаче смятат, че компанията е предприела такава стъпка просто, за да разшири клиентската си база. Windows 10 все още е най-популярната операционна система в света с аудитория от над 1 милиард потребители, докато аудиторията на Windows 11 е около 400 милиона.

Изискванията за Copilot под Windows 10 са 4GB RAM и монитор/дисплей с резолюция 720p или по-висока. Новата AI функционалност ще се появи първо на потребителските компютри в САЩ и Канада и в определени региони на Азия и Южна Америка, а по-късно и в други страни.

Изтекла в интернет екранна снимка показва, че Copilot за Windows 10 предоставя функционалност в стил Bing Chat. Съобщение от този месец, което включва Copilot, свидетелства за малки промени в системата, включително корекции на грешки.

Microsoft направи най-голямата актуализация от представянето на Windows 11 през 2021 г., но това не засяга жизнения цикъл на старата операционна система. Поддръжката за Windows 10 22H2 ще приключи през октомври 2025 г., така че остават малко по-малко от две години.

Microsoft избягва да отговаря на запитвания какво ще трябва да направят огромният брой потребители, чиито компютри не могат да бъдат надстроени до Windows 11, поради хардуера, който не отговаря на системните изисквания – дори ако собствениците им са доста доволни от тях. В същото време компанията подчертава, че скоростта на инсталиране на Windows 11 вече е надхвърлила прогнозите на компанията.

Въпреки че много компютри ще могат да се надстроят до Windows 11, огромен брой просто няма да поддържат инсталирането на новата операционна система без някои заобиколни решения. Мнозина имат достъп до редица AI функции на Copilot чрез браузъра Edge, но той заема под 10% от световния пазар на браузъри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Duderstadt
преди 5 месеца

Пълни глупости,никаква полза-това е просто гласов Гугъл.

Откажи