Голяма промяна в съобщенията на iPhone планира Apple

Тя е следствие от натиска на регулаторните органи

Голяма промяна в съобщенията на iPhone планира Apple | StandartNews.com

От Apple планират да въведе стандарт за съобщенията, който най-накрая ще предостави функциите на iMessage на потребителите на Android, пише profit.bg.

Промяната е следствие от натиска на регулаторните органи и на конкурентите за по-безпроблемна работа с различни операционни системи.

Законът за цифровите пазари на Европейския съюз например изисква от компаниите да осигурят оперативна съвместимост на ключовите услуги между платформите.

Междувременно Google, която вече поддържа RCS в своето приложение за съобщения, изрази желание Apple да приеме стандарта. В началото на ноември компанията написа писмо до Европейската комисия, в което твърди, че iMessage наистина е основен продукт на Apple и трябва да бъде задължена да спазва стандарта.

"Всеки заслужава да общува помежду си по начини, които са модерни и сигурни, без значение какъв телефон има", се казва в изявление на Google.

"Ето защо работим в тясно сътрудничество с мобилната индустрия, за да ускорим приемането на RCS, и сме щастливи да видим, че Apple направи първата стъпка, като се присъедини към приемането на RCS.

Приветстваме участието на Apple в продължаващата ни работа с GSMA за развитие на RCS и за по-справедливо и сигурно изпращане на съобщения и очакваме с нетърпение да работим за внедряването на това в iOS по начин, който работи добре за всички."

Устойчивост

През годините Apple се противопоставяше на този тип свързаност. Сега промяната идва близо два месеца след като Apple обяви, че следващото поколение iPhone 15 за първи път ще разполага с универсална система за зареждане USB-C.

Това се случва след като Европейският съюз гласува законодателство, което изисква смартфоните, таблетите, цифровите фотоапарати, преносимите високоговорители и други малки устройства да поддържат зареждане през USB-C до 2024 г.

"Както приемането на USB-C за новите iPhone-и, така и поддръжката на RCS съобщенията е начин Apple да изпревари регулациите на Европейския съюз, които вероятно щяха да я принудят така или иначе", коментира Дипанджан Чатърджи, главен анализатор, вицепрезидент на Forrester Research. "По-добре е компанията да го притежава и да го продава в своя полза."

Според Майкъл Иноуе, главен анализатор в ABI Research, се очаква Apple да работи и с GSM асоциацията, организация с нестопанска цел, която работи с мобилните оператори, за да направи RCS по-сигурен чрез криптиране и да го доближи, ако не и да го изравни с iMessage - "нещо, което може да са от полза за всички потребители".

"Някои се питат дали това няма да отвори вратата за повече потребители на Apple да опитат нови устройства с Android, тъй като комуникациите ще се поддържат по-добре в iOS и Android, като например сгъваемите телефони", казва Инуйе. "Но не предвиждам да изиграе значителна роля в промяната на търсенето на iPhone."

Балончетата остават

Този ход обаче не означава непременно, че зелените (потребители на Android или други) и сините балончета (потребители на Apple), които се показват, когато изпращате съобщения на някого от другата платформа, ще изчезнат скоро.

Чатърджи смята, че запазването на цветовете е маркетингова стратегия на Apple, която вероятно ще продължи, въпреки преминаването към стандарта RCS.

"Синьото мехурче е значка на Apple и тази отличителна идентичност, както и платформата iMessage на компанията, няма да изчезнат скоро", каза Чатърджи.

"Вместо това поддръжката на RCS ще позволи по-гладко и по-добро потребителско изживяване на потребителите на iPhone, които комуникират между различни платформи. Компанията се надява, че това е печелившо за всички - нейните клиенти ще могат да обитават света на Apple, но и да играят добре с другите.", допълва експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай