Голям ден! ChatGPT стана на година

Как отговори той на поздрава

Голям ден! ChatGPT стана на година | StandartNews.com

Журналистите от Reuters попитаха най-известния чатбот с изкуствен интелект – ChatGPT - как се чувства на първия си рожден ден.

Той отговори: 

"Благодаря за пожеланията за рождения ден! Важно е да се отбележи, че като компютърна програма нямам чувства или съзнание, така че не изпитвам емоции като хората."

Въпреки това, неговите реакции, невероятно подобни на човешките, завладяха света през изминалата година.

И макар да е отговорил на милиони потребителски запитвания, нарастващото му влияние повдига въпроси за ролята на изкуствения интелект за човечеството, отбелязва Reuters и допълва, че създателят на ChatGPT – OpenAI този месец беше разтърсена от истинска буря в Управителния съвет.

Само за няколко дни, главният изпълнителен директор Сам Алтман беше уволнен и върнат на поста си в компанията.

Междувременно, през изминалите 12 месеца ChatGPT се превърна в най-бързо развиващото се софтуерно приложение в света.

Това предизвика стартирането на конкурентни чатботове от технологични лидери като Microsoft, Alphabet и множество стартъпи, които си осигуриха милиарди финансиране чрез идеята за разработване на инструменти с изкуствен интелект.

Използването на генеративния изкуствен интелект наруши утвърдените процеси в някои от водещите индустрии - от изчислителните облаци и обслужването на клиенти до редактирането на филми и писането на сценарии.

Ето какви са основните изводи за ChatGPT и въздействието на генеративния AI, обобщени от Reuters.

Доминира въпреки възхода на конкурентите

Сред конкурентите му са Bard, Claude на Anthropic, Character.AI и CoPilot на Microsoft, които отбелязват рязък ръст на потребителите. ChatGPT обаче владее лъвския пай от пазара.

Бум в изтеглянията на приложението

Шест месеца след стартирането на уебсайта ChatGPT, OpenAI представи приложението за чатбот за iOS на Apple през май, а през юли и за Android.

Според компанията за анализ на данни Apptopia изтеглянията на приложението и на двете платформи постоянно се увеличават, като OpenAI отчита приходи от покупки в приложението.

Кои са победителите

Nvidia стана първата и единствена компания за чипове, която се присъедини към клуба на компаниите с оценка от 1 трилион долара.

Тя се смята за най-големия победител в бума на изкуствения интелект поради позицията си на основен доставчик на чиповете, използвани за захранване на ChatGPT и други генеративни приложения за изкуствен интелект.

Тъй като тези приложения работят предимно в облак, акциите на доставчиците на услуги за изчисления в облак, включително Microsoft, Amazon и Alphabet, също нараснаха.

Технологичните гиганти влагат милиарди

Стартирането на ChatGPT предизвика огромни инвестиции от най-големите технологични играчи.

Microsoft и Alphabet инвестираха милиарди, за да подобрят възможностите си за изчисления в облак и да поемат повече натоварвания с изкуствен интелект, тъй като бизнесът приема такива инструменти.

Рискове и негативи

OpenAI и Microsoft бяха въвлечени в съдебни дела, заведени от групи собственици на авторски права, включително авторите Джон Гришам, Джордж Р.Р. Мартин и Джонатан Франзен, заради предполагаемата злоупотреба с техни произведения за обучение на системи за изкуствен интелект. Компаниите отхвърлиха обвиненията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай