Глобалните доставки на персонални и преносими компютри спадат с 15% през последното тримесечие

HP е най-засегнатата компания от ситуацията

Глобалните доставки на персонални и преносими компютри спадат с 15% през последното тримесечие | StandartNews.com

През третото тримесечие доставките на персонални компютри в световен мащаб спаднаха с 15% на годишна база до 74,3 млн. броя. Това се вижда от скорошен доклад на изследователската компания IDC. Миналата година през същия отчетен период на световния пазар бяха доставени 87,3 милиона персонални компютри.

Докладът показва, че доставките на настолни и мобилни компютри на HP са намалели най-много през последното тримесечие - с 27,8%. Производителят е доставил на пазара 12,7 млн. компютъра в сравнение със 17,6 млн. година по-рано.

Доставките на компютри на Dell и Lenovo спаднаха съответно с 21,2% и 16,1%. На първите се падат почти 12 доставени компютъра. Lenovo все още е пазарен лидер, като през третото тримесечие е доставила близо 16,9 милиона компютъра.

Apple е единствената компания в списъка на петте най-големи доставчици на персонални компютри, която отбелязва увеличение на доставките. През третото тримесечие доставките на персонални компютри се увеличиха с 40% до над 10 милиона лаптопа и настолни компютри.

Статистиката на IDC включва настолни компютри, лаптопи и работни станции. Тя не включва доставки на таблети или сървърни системи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай