Германия опроверга слуховете за ограничения върху износа на химикали за полупроводници към Китай

Bloomberg писа, че Германия иска да ограничи износа на химикали за Китай в рамките на намаляването на икономическото си въздействие върху азиатската страна

Германия опроверга слуховете за ограничения върху износа на химикали за полупроводници към Китай | StandartNews.com

В началото на седмицата се появи доклад за намерението на Германия да ограничи износа за Китай на химикали, необходими за производството на полупроводници. Сега официални лица опровергаха информацията и заявиха, че в момента няма планове за въвеждане на ограничителни мерки.

„Кабинетът на канцлера Олаф Шолц засега не планира да забрани износа на химикали за производство на полупроводници за Китай", заяви служителят. Той също така отбеляза, че разговорите с чуждестранните партньори са поверителни, без да уточнява никакви подробности.

Bloomberg писа, че Германия иска да ограничи износа на химикали за Китай в рамките на намаляването на икономическото си въздействие върху азиатската страна. Беше съобщено, че германското правителство иска да блокира достъпа на Китай до стоки и услуги, които са от съществено значение за производството на съвременни полупроводници. Ограничителните мерки, ако бъдат наложени, биха могли да засегнат германските фармацевтични компании Merck KGaA и BASF SE, които няма да могат да продават определени видове химикали на Китай.

Коментирайки въпроса, говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг заяви: "Не е конструктивно някои държави да налагат контрол върху износа на Китай в името на намаляване на зависимостта. Merck KGaA и BASF SE не са направили официално изявление по въпроса, но главният изпълнителен директор на Merck Белен Гарихо заяви на вътрешна среща, че се надява "здравият разум и интересите на гражданите" да надделеят, като отбеляза, че компанията има силни отношения с Китай от близо 90 години.

Друг германски правителствен служител, който е от Министерството на икономиката, заяви, че не знае за евентуални ограничения върху износа на химикали за Китай. Източник от химическата промишленост, при условие за анонимност, заяви, че ограниченията няма да имат смисъл, тъй като повечето вериги за доставки на химикали за полупроводници не са свързани с Германия или Европа. Забраната за износ би означавала, че германските компании нямат право да пренасят материали между обекти в Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай