Франция ще дари 10 000 лаптопа на украинските лекари

Оборудването е на път

Франция ще дари 10 000 лаптопа на украинските лекари | StandartNews.com

Със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на цифровия суверенитет украинските лекари ще получат 10 хил. нови лаптопа. Оборудването е закупено от френското Министерство на икономиката, финансите, промишлеността и цифровия суверенитет по искане на украинските власти, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Съвременните функционални устройства са на път да се появят и скоро ще помагат на лекарите в ежедневната им работа. Лаптопите бяха разпределени в общинските здравни заведения във всички региони, пропорционално на необходимите нужди, както и допълнително в заведенията на национално ниво и ведомствените заведения, координирани от Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи.

    "Още преди началото на войната си поставихме важна цел - да осигурим на болниците достъп до всички най-нови технологии и възможност да ги използват уверено. Да се уверим, че всеки лекар разполага със собствен персонален компютър, високоскоростен интернет и още по-голям капацитет за предоставяне на качествени и достъпни медицински услуги. Става дума и за предотвратяването на липсата на хора в медицинската сфера. 10 000 лаптопа, предоставени от френското правителство, ще помогнат за това", обяви заместник-министърът на здравеопазването по въпросите на цифровото развитие Мария Карчевич.

Осигуряването на лечебните заведения с качествен интернет и компютри е важна част от плана за дигитализация на медицинската сфера, подчертават от Министерството на здравеопазването на Украйна. Съвременните технологии в комбинация с подходящ софтуер ще направят ежедневната работа на лекарите по-ефективна и ще улеснят онлайн взаимодействието с пациентите. Очаква се това значително да спести време на клиентите при получаване на медицински услуги и да ги направи по-достъпни за гражданите.

По-рано Google обеща да дари 43 000 хромбука на украински учители в рамките на една от своите хуманитарни инициативи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай