Понеделник,

Франция ще дари 10 000 лаптопа на украинските лекари

От: Кристиан Антонов -
513
Франция ще дари 10 000 лаптопа на украинските лекари
A
A
A

Със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на цифровия суверенитет украинските лекари ще получат 10 хил. нови лаптопа. Оборудването е закупено от френското Министерство на икономиката, финансите, промишлеността и цифровия суверенитет по искане на украинските власти, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Съвременните функционални устройства са на път да се появят и скоро ще помагат на лекарите в ежедневната им работа. Лаптопите бяха разпределени в общинските здравни заведения във всички региони, пропорционално на необходимите нужди, както и допълнително в заведенията на национално ниво и ведомствените заведения, координирани от Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи.

    "Още преди началото на войната си поставихме важна цел - да осигурим на болниците достъп до всички най-нови технологии и възможност да ги използват уверено. Да се уверим, че всеки лекар разполага със собствен персонален компютър, високоскоростен интернет и още по-голям капацитет за предоставяне на качествени и достъпни медицински услуги. Става дума и за предотвратяването на липсата на хора в медицинската сфера. 10 000 лаптопа, предоставени от френското правителство, ще помогнат за това", обяви заместник-министърът на здравеопазването по въпросите на цифровото развитие Мария Карчевич.

Осигуряването на лечебните заведения с качествен интернет и компютри е важна част от плана за дигитализация на медицинската сфера, подчертават от Министерството на здравеопазването на Украйна. Съвременните технологии в комбинация с подходящ софтуер ще направят ежедневната работа на лекарите по-ефективна и ще улеснят онлайн взаимодействието с пациентите. Очаква се това значително да спести време на клиентите при получаване на медицински услуги и да ги направи по-достъпни за гражданите.

По-рано Google обеща да дари 43 000 хромбука на украински учители в рамките на една от своите хуманитарни инициативи.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички