Fantasy Premier League - ангажиращ дигитален начин да се докоснеш до любимата игра

Т.нар. “фентъзи лига” представлява дигитална платформа, която ви дава възможността да си направите собствен отбор, да се състезавате и не на последно място - да сте част от едно обединено цяло на запалянковци от целия свят

Fantasy Premier League - ангажиращ дигитален начин да се докоснеш до любимата игра | StandartNews.com

Английската Висша лига е най-гледаното футболно първенство в света, което е способно да плени дори и неутралния зрител с красотата и интензитета си.

На хоризонта изгрява Fantasy Premier League, по-популярно с кратичката абревиатура FPL. Т.нар. “фентъзи лига” представлява дигитална платформа, която ви дава възможността да си направите собствен отбор, да печелите точки през сезона, да се състезавате в минилиги с приятели и не на последно място - да сте част от едно обединено цяло на запалянковци от целия свят. Но нека разберем в повече детайли къде се крие магията.

Какво е FPL?

Както споменахме, FPL е специализирана секция в официалния сайт на Английската Висша лига, която дава възможност да се регистрираме и да си изберем отбор в началото на всеки сезон, чрез който да трупаме фентъзи точки.

Как печелим точки? На база реалното представяне на футболистите, които сме включили в титулярния си отбор за съответния кръг. Имаме право да изберем двама вратари, петима защитници, петима полузащитници и трима нападатели, като измежду тях селектираме играещи 11. Ако някой от основния ни състав се контузи или не влезе в игра, заменя го първата резерва и т.н.

Точките се изчисляват спрямо позицията и ролята на играча в отбора. Например, вратарите, защитниците и полузащитниците печелят точки за чисти мрежи, всички печелят при асистенции и гол, като за головете на нападателите бонусът е най-малък, защото се предполага, че това им е работата. Точки могат да се загубят, ако защитниците и вратаря допуснат над един гол, играч си вкара автогол или си изкара червен (респективно жълт) картон.

Всеки кръг се избират капитан и вицекапитан, като точките на капитана се удвояват, а вицекапитанът е негова резервна опция.

Веднъж наредили отбора си, имаме право да правим по една смяна на кръг, като всяка допълнителна ни коства 4 точки от общия актив. Ако пропуснем, смяната ни се добавя към броя смени за следващия кръг, но той не може да надвишава числото 2.

Какви чипове съществуват в FPL?

Към сезон 22/23 FPL предлага следните бонусни чипове:

Wild card - може да се активира минимум два пъти през сезона, като ни дава възможност да пренаредим целия си отбор, без да губим точки за допълнителни трансфери;

Free hit - веднъж на сезон дава възможност да сменим целия си отбор за един-единствен кръг, като след това се връщат старите играчи;

Triple capitan - веднъж на сезон утроява точките на капитана, вместо да ги удвоява;

Bench boost - веднъж на сезон брои точките и на играчите от пейката.

Защо FPL е най-популярната фентъзи платформа за футболни фенове?

FPL е напълно безплатна функционалност в рамките на основния сайт на Висшата лига, която ни прави още по-ангажирани със сезона и потопени в емоцията от развоя му. “Фентъзи лигата” е отличен начин да премериш футболни знания с приятели, като си създадете минилига и се състезавате за надмощие, забавлявайки се и приобщавайки се към по-голямо цяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай