Facebook блокира руските държавни медии RT и Sputnik в ЕС

Преди това мрежата ограничи четири други медии заради разпространение на фалшива информация

Facebook блокира руските държавни медии RT и Sputnik в ЕС | StandartNews.com

Мета, компанията майка на Facebook, блокира руските държавни медии RT и Sputnik в целия Европейски съюз, съобщават от компанията. Промяната означава, че страниците на RT и Sputnik не се виждат в ЕС във Facebook и Instagram, казва говорителят на Meta Анди Стоун пред The ​​Verge.

„Получихме искания от редица правителства ЕС да предприемем по-нататъшни стъпки по отношение на контролираните от руската държава медии“, коментира в понеделник в Twitter Ник Клег, новоназначеният президент на компанията по глобални въпроси. „Като се има предвид изключителния характер на настоящата ситуация, ще ограничим достъпа до RT и Sputnik в целия ЕС“.

Промяната е последната, която Meta направи в отговор на руската инвазия в Украйна. В неделя Клег каза, че компанията дава ограничен достъп до „няколко акаунта“ в Украйна, „включително тези, принадлежащи на някои руски държавни медийни организации“. Сега обаче се ограничава достъпът до две големи медии в целия ЕС.

Компанията също така блокира възможността руските държавни медии да рекламират в платформата и премахна руска мрежа за дезинформация, разпространяваща фалшиви новини за инвазията. Преди дни руският медиен и интернет регулатор Роскомнадзор обяви решението си да ограничи достъпа до социалната мрежа Facebook.

Повече технологични новини може да прочетете тук.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай