Европейският съюз с правила как компаниите могат да използват изкуствен интелект

Има вероятност повечето AI системи да попаднат във високорисковите или забранени категории

Европейският съюз с правила как компаниите могат да използват изкуствен интелект | StandartNews.com

Европейският съюз направи важна стъпка към определяне на правила - първите в света - за това как компаниите могат да използват изкуствен интелект.

Това е смел ход, който Брюксел се надява да проправи пътя за глобални стандарти за технология , използвана във всичко - от чатботове като ChatGPT на OpenAI до хирургични процедури и откриване на измами в банките.

„Днес създадохме история“, каза пред журналисти Брандо Бенифей, член на Европейския парламент, работещ по Закона за изкуствен интелект на ЕС.

Законодателите са съгласували проектоверсия на закона, която сега ще бъде договорена със Съвета на Европейския съюз и държавите-членки на ЕС, преди да стане закон.

Стотици водещи учени и изследователи на AI предупредиха миналия месец, че технологията представлява риск от изчезване за човечеството, а няколко видни личности – включително президентът на Microsoft Брад Смит и главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман – призоваха за по-строга регулация .

Редица бизнес лидери – включително шефът на Walmart Дъг Макмилиън и главният изпълнителен директор на Coca-Cola (KO) Джеймс Куинси – казаха, че AI има потенциала да унищожи човечеството след пет до 10 години.

На този фон Законът за ИИ на ЕС се стреми да „насърчи възприемането на ориентиран към човека и надежден изкуствен интелект и да гарантира високо ниво на защита на здравето, безопасността, основните права, демокрацията и върховенството на закона и околната среда от вредни въздействия. ”

След като бъде одобрен, законът ще се прилага за всеки, който разработва и внедрява AI системи в ЕС, включително компании, разположени извън блока.

Степента на регулиране зависи от рисковете, създадени от конкретно приложение, от минимални до „неприемливи“.

Системите, които попадат в последната категория, са напълно забранени. Те включват системи за лицево разпознаване в реално време на обществени места, предсказуеми полицейски инструменти и системи за социално оценяване, като тези в Китай , които определят „здравен резултат“ на хората въз основа на тяхното поведение.

Законодателството също така налага строги ограничения върху „високорисковите“ приложения на ИИ, които застрашават „значителна вреда за здравето, безопасността, основните права или околната среда на хората“. Те включват системи, използвани за влияние върху гласоподавателите на избори, както и социални медийни платформи с повече от 45 милиона потребители, които препоръчват съдържание на своите потребители - списък, който включва Facebook, Twitter и Instagram.

Законът също така очертава изискванията за прозрачност на системите с изкуствен интелект.

Например системи като ChatGPT ще трябва да разкрият, че съдържанието им е генерирано от AI, да разграничат дълбоко фалшивите изображения от истинските и да осигурят предпазни мерки срещу генерирането на незаконно съдържание.

Подробни резюмета на защитените с авторски права данни, използвани за обучение на тези AI системи, също трябва да бъдат публикувани. Системите с изкуствен интелект с минимален или никакъв риск, като филтрите за спам, до голяма степен попадат извън правилата.

Повечето AI системи вероятно ще попаднат във високорисковите или забранени категории, оставяйки собствениците си изложени на потенциално огромни глоби, ако нарушат разпоредбите, според Racheal Muldoon, адвокат (процесор) в лондонската адвокатска кантора Maitland Chambers.

Участието в забранени практики на изкуствен интелект може да доведе до глоба до 40 милиона евро (43 милиона долара) или сума, равна на до 7% от световния годишен оборот на компания, което от двете е по-високо.

Законът дава право на гражданите да подават жалби срещу доставчици на системи за ИИ и предвижда Служба на ЕС за ИИ, която да наблюдава прилагането на законодателството. Той също така изисква държавите-членки да определят национални надзорни органи за ИИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай