Европейският пазар на смартфони спада до най-ниското си ниво за последните 2 години - Samsung и Apple са прити

Смартфоните на Samsung са най-популярни в Европа, като делът на южнокорейския гигант е нараснал от 27% на 32% през годината

Европейският пазар на смартфони спада до най-ниското си ниво за последните 2 години - Samsung и Apple са прити | StandartNews.com

В проучване на Counterpoint Technology Market Research се казва, че през второто тримесечие обемът на европейския пазар на смартфони в единични бройки е спаднал до най-ниската си стойност от две години насам.

Между април и юни в Европа са доставени приблизително 40,3 милиона смарт мобилни устройства. Това е с 11% по-малко в сравнение с второто тримесечие на миналата година, когато доставките възлизаха на 45,0 милиона единици.

Смартфоните на Samsung са най-популярни в Европа, като делът на южнокорейския гигант е нараснал от 27% на 32% през годината. На второ място се класира Apple, която затвърди позицията си от 21% на 24%. "Бронзът отиде при Xiaomi, но нейният дял спадна от 27% на 19%. Освен това в челната петица влизат Oppo и Realme, съответно с 5% и 3%.

Отбелязва се, че на фона на ограниченията в Китай, свързани с пандемията, доставките на Xiaomi и Oppo в Европа рязко намаляха: спадът беше 39% и 26% в сравнение с обемите от миналата година. Realme показа най-голямо увеличение на доставките сред петте най-големи компании - с 21% на годишна база.

Настоящата геополитическа ситуация, високият процент на инфлация и общото недоверие на потребителите могат да окажат отрицателно въздействие върху европейския пазар на смартфони в близко бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай