Европейската комисия установи, че Meta злоупотребява с господстващото си положение

Глобата може да достигне почти 12 млрд. долара

Европейската комисия установи, че Meta злоупотребява с господстващото си положение | StandartNews.com

Европейската комисия продължава антитръстовото си разследване на американската компания Meta Platforms. В ново изявление на регулатора се казва, че компанията има значително предимство пред конкурентите си, тъй като предоставя на потребителите на своята социална мрежа достъп до платформата за търговия Facebook Marketplace. В него се отбелязват и "нелоялни търговски условия", свързани с начина, по който компанията използва данни от конкурентни услуги за онлайн обяви.

Предварителното съобщение на Европейската комисия идва около 18 месеца след като агенцията започна антитръстово разследване паралелно с британския орган за защита на конкуренцията и пазарите (CMA), за да проучи дейността на Meta в региона. Съвместните усилия на европейските регулатори имат за цел да разкрият вероятната злоупотреба с господстващо положение от страна на Meta, която използва данни от социалната мрежа Facebook, за да получи предимство пред конкурентите си в областта на онлайн рекламата. Още през август CMA обяви, че възнамерява да продължи собственото си разследване, а сега Европейската комисия последва примера на британския регулатор.

Припомняме, че платформата Facebook Marketplace стартира през 2016 г. Тя позволява на всеки потребител на Facebook да купува и продава различни стоки. Европейската комисия смята, че платформата е нарушила антитръстовото законодателство на ЕС, тъй като компанията "нарушава конкуренцията на пазарите на онлайн обяви", интегрирайки Marketplace със социалната мрежа. Ако Европейската комисия докаже нарушение на антитръстовите правила, Meta може да бъде глобена с до 10% от годишния световен оборот на компанията - около 11,8 млрд. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай