Европейската комисия ще разследва сделката между Broadcom и VMware

Според Broadcom сделката вече е одобрена от регулаторните органи в Бразилия, Южна Африка и Канада и компанията очаква да приключи през фискалната 2023 г.

Европейската комисия ще разследва сделката между Broadcom и VMware | StandartNews.com

Европейският съюз реши да проучи задълбочено предложената от Broadcom сделка за закупуване на компанията за облачни услуги VMware, след като европейските регулаторни органи предупредиха, че придобиването може да доведе до "по-високи цени, по-ниско качество и по-малко иновации" за бизнес клиентите.

Според Маргрете Вестагер, ръководител на Европейската антитръстова агенция, която говори във вторник, предварителното разследване е разкрило рискове, че след сливането Broadcom може да ограничи съвместимостта на конкурентните производители на хардуерни решения със софтуера за виртуализация на сървъри, предлаган сега от VMware. ЕС определи нов краен срок за приключване на прегледа на сделката - 11 май следващата година. Подчертава се, че решението за започване на разследване не означава, че резултатът от него е предрешен. Възможността за задълбочен преглед на сделката беше съобщена и преди.

Миналия месец Broadcom официално поиска одобрение от ЕС за сливането след месеци на предварителни консултации с представители на европейската бюрокрация. Очаква се сделката на стойност 61 млрд. долара да засили позициите на Broadcom на пазара на софтуер за сметка на ресурсите на VMware. Това е част от дългосрочната стратегия на купувача да се фокусира предимно върху хардуерни решения. Например през 2018 г. компанията придоби CA Technologies, а през 2019 г. - бизнеса с корпоративна киберсигурност на Symantec.

Възможно е сделката да привлече вниманието и на британския регулатор, който иска да разбере дали покупката няма да навреди на конкуренцията на пазара в Обединеното кралство. Bloomberg смята, че се е предвиждало подробно разследване от страна на ЕС, като се има предвид рекордната цена на покупката и фактът, че VMware също е монополист в своята ниша, като през 2021 г. ще държи 79% от пазара. От последното дружество се очаква да предостави гаранции, че цените ще останат разумни, за да разсее съмненията на регулаторните органи. Това е втората голяма сделка, която се разглежда от регулаторните органи на ЕС през тази година. Както знаете, Microsoft предложи да купи Activision Blizzard Inc. за 69 млрд. долара - разследването вече е в ход и все още не е взето окончателно решение.

Според Broadcom сделката вече е одобрена от регулаторните органи в Бразилия, Южна Африка и Канада и компанията очаква да приключи през фискалната 2023 г. Поредицата от поглъщания, предприети от Broadcom, вече предизвика недоволство сред конкурентите, които са обезпокоени от нарастващото влияние на компанията. Това доведе до интензивни лобистки усилия, целящи да попречат на по-нататъшното разрастване на технологичния гигант.

Най-големият удар дойде през 2018 г., когато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп издаде изпълнителна заповед, с която забрани на Broadcom да закупи Qualcomm за 117 млрд. долара. Това отбеляза края на експанзията на Broadcom в полупроводниковата индустрия и доведе до изместване на фокуса на компанията към изграждане на софтуерния ѝ бизнес, част от нова стратегия за опит за придобиване на VMware.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай