Европа забранява продажбите на бензинови и дизелови автомобили от 2035 г.

Новите леки автомобили след 2030 г. трябва да отделят 55% по-малко замърсители в сравнение с нивата от 2021 г

Европа забранява продажбите на бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. | StandartNews.com

Законодателите в Европейския съюз одобриха закон, който на практика ще забрани продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене в региона от 2035 г. След това в блока ще се продават само превозни средства, които не отделят вредни емисии по време на експлоатация.

Още през октомври миналата година представителите на държавите - членки на Европейския съюз, постигнаха споразумения по този въпрос. Сега Европейският парламент одобри закон, който изисква новите автомобили и микробуси, продавани в ЕС, да имат значително по-ниски въглеродни емисии до 2030 г. и нулеви емисии до 2035 г. Според индустриалните групи това би трябвало да доведе до прекратяване на продажбите на нови автомобили, използващи традиционните бензинови и дизелови двигатели с вътрешно горене, и да ускори преминаването към електрически превозни средства.

Съгласно условията на споразуменията, постигнати миналата година и одобрени сега, новите леки автомобили след 2030 г. трябва да отделят 55% по-малко замърсители в сравнение с нивата от 2021 г., а микробусите - 50% по-малко замърсители в сравнение с нивата от 2021 г. След 2035 г. в региона ще може да се продават само автомобили, които използват неутрални по отношение на въглеродните емисии горива. Това означава, че теоретично ще бъде разрешено да се продават нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, но те не трябва да използват конвенционални горива, а само варианти без емисии.

Експертите от бранша смятат, че новият закон ще доведе до постепенно прекратяване на продажбите на нови автомобили с традиционните двигатели с вътрешно горене и ще ускори прехода към електрически автомобили. "Обвързването на нашите граждани и индустрия с миналото е неразумно. Трябва да осигурим регулаторна яснота", коментира въпроса служител на ЕС.

Няколко други държави вече приеха подобни закони или обявиха крайни срокове за забрана на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, включително Канада, Обединеното кралство и Норвегия. В Норвегия например забраната ще влезе в сила от 2025 г. Представители на автомобилната индустрия очакват до 2030 г. да се ускори глобалният стремеж към забрана на продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили.

Правителството на САЩ все още не е определило дата за забрана на продажбите на автомобили с конвенционални двигатели с вътрешно горене, но щатът Калифорния, който традиционно е водещ в прехода към по-чисти автомобили, миналата година прие правила за забрана на продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили след 2035 г. Според анализатори този ход може да насърчи и други щати, които обикновено следват примера на Калифорния, да наложат забрани.

Отделно от това във вторник Европейската комисия предложи нови, по-малко строги цели за намаляване на емисиите от тежкотоварни превозни средства, като например камиони. В предложението се посочва, че емисиите от повечето нови камиони и автобуси за дълги разстояния трябва да намалеят през следващите години и до 2040 г. да достигнат 90% намаление спрямо нивата от 2019 г. Предложените цели за намаляване на емисиите от тежкотоварни превозни средства трябва да бъдат одобрени от 27-те държави-членки на ЕС и Европейския парламент, за да станат закон. Европейската асоциация на автомобилните производители заяви, че индустрията е готова да предлага автомобили с нулеви емисии, но предложените цели за камиони и автобуси ще бъдат трудно постижими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай