Елон Мъск успя да събере 33,5 млрд. долара за закупуване на Twitter, без да се налага да залага акции на Tesla

Акциите на Twitter поскъпнаха с близо 9% до 37,16 долара за акция, след като се появи новината за промяната в структурата на финансиране на бъдещата сделка

Елон Мъск успя да събере 33,5 млрд. долара за закупуване на Twitter, без да се налага да залага акции на Tesla | StandartNews.com

Известно е, че по-голямата част от капитала на Илон Мъск, който отдавна е заел статута на най-богатия човек на планетата, са акции на Tesla и SpaceX, така че всички стъпки, свързани с привличането на големи инвестиции, го принуждава да продаде някои от ценните книжа. Според новите доклади Мъск е готов да финансира придобиването на активите на Twitter на споделена основа с други инвеститори - заедно те вече са събрали 33,5 млрд. долара.

По този начин, както обяснява Seeking Alpha, от необходимите финансови гаранции на обща стойност 44 млрд. долара за завършване на сделката с Twitter, Мъск и неговите съдружници вече разполагат с 33,5 млрд. щ.долара. Милиардерът продължава да се надява, че ще успее да убеди основните акционери на Twitter, като основателя на социалната мрежа Джак Дорси, да участват в сделката със свои акции. Припомняме, че на събранието на акционерите тази седмица беше решено, че не само Джак Дорси, но и инвестиционният съюзник на Мъск Егон Дърбан, който оглавява Silver Lake, трябва да напуснат борда на директорите на Twitter. Заявлението на Дърбан за отстраняване от борда обаче все още трябва да бъде одобрено от специална комисия и едва след това решението на събранието на акционерите ще бъде приложено на практика.

По-рано се смяташе, че Мъск ще трябва да ипотекира акции на Tesla за около 12,5 млрд. долара, за да събере необходимата сума за закупуването на Twitter. Същата сума кредиторите са били готови да дадат на Мъск срещу гаранции на самия Twitter, както и допълнителни 8,5 млрд. долара, които той ще получи от продажбата на част от акциите си в Tesla. Нови документи, получени от американските регулаторни органи, показват, че Илон Мъск е отказал да финансира сделката чрез залог на акции на Tesla. От началото на май на два етапа тя успя да набере 6,25 млрд. долара на капиталова основа. Приема се, че средствата ще бъдат осигурени от инвеститори от трети страни, които след това ще могат да поискат конвертиране на част от дълга в акции на Twitter. Според американското законодателство едно дружество може да се счита за частно, дори ако броят на акционерите му надхвърля две хиляди.

Преди известно време Мъск започна да оспорва достоверността на твърденията на ръководството на Twitter, че сред активните потребители на Twitter има не повече от 5% съмнителни акаунти. Много експерти приеха това като сигнал за сключване на сделката при по-изгодни за Мъск условия, но адвокатите на Twitter заявиха, че подготовката за сделката се извършва въз основа на текущата оферта от 54,2 долара на акция, а отхвърлянето на първоначалните намерения на милиардера може да бъде оспорено от компанията в съда.

Акциите на Twitter поскъпнаха с близо 9% до 37,16 долара за акция, след като се появи новината за промяната в структурата на финансиране на бъдещата сделка, докато цената на акциите на Tesla спадна с около 1%. Джим Брейър, специалист по рисков капитал, заяви тази седмица, че Мъск е надплатил за Twitter, като реалистичната цена за активите на компанията е в диапазона 25-30 долара за акция. На събранието на акционерите на Twitter тази седмица въпросите, свързани със сделката с Илон Мъск, не бяха обсъждани публично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай