Експлодиращ метеор разтърси Западна Пенсилвания

Хората в района биха могли лесно да забележат масивна огнена топка в небето

Експлодиращ метеор разтърси Западна Пенсилвания | StandartNews.com

Хората в Западна Пенсилвания, САЩ станаха свидетели на неочаквани новогодишни „фойерверки“ и силен, разтърсващ шум в небето в събота. Това всъщност е бил звукът от взривяване на метеор, според публикация на страницата на НАСА Meteor Watch във Facebook.

Метеорът е счупил звуковата бариера, когато е преминал над Пенсилвания, причинявайки взрив, еквивалентен на 30 тона тротил. „Ако направим разумно предположение за скоростта на метеора (около 70 000 километра в час), можем да определим размера му с около метър в диаметър, с маса близка до половин тон“, посочват от НАСА в публикацията.

Американската космическа агенция също така добавя, че ако небето не е било облачно по това време, хората в района биха могли лесно да забележат масивна огнена топка в небето, приблизително „100 пъти по-ярка на пълната луна“.

Въпреки облаците, експлодиращият метеор все пак е привлякъл вниманието на много жители. Длъжностните лица в Питсбърг и околностите му са получили множество съобщения за експлозия, която е разтърсила района.

Въпреки че със сигурност е ужасяващо да си представите метеор, който експлодира над вас, всъщност това не е твърде необичайно. Само преди няколко месеца метеоритна експлозия разтърси Ню Хемпшир. През март подобно събитие обезпокои жителите на Върмонт.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай