ЕК забрани TikTok на служителите си

Te трябва да премахнат приложението възможно не по-късно от 15 март

ЕК забрани TikTok на служителите си | StandartNews.com

Европейската комисия забрани TikTok от официални устройства заради опасения относно киберсигурността, ход, остро критикуван от компанията в последния й сблъсък със западните правителства относно начина, по който борави с потребителски данни.

Служителите трябва да премахнат приложението не по-късно от 15 март. За тези, които не се съобразят с изискванията в определения срок, корпоративните приложения - като електронната поща на комисията и Skype for Business - вече няма да бъдат достъпни.

„Тази мярка има за цел да защити Комисията срещу заплахи за киберсигурността и действия, които могат да бъдат използвани за кибератаки срещу корпоративната й среда“, се казва в изявление.

Говорителят на Европейската комисия Соня Господинова каза пред репортери, че забраната е „временна“ и „под постоянен преглед и възможна преоценка“.

Мярката дава допълнителен натиск върху TikTok, който вече е забранен от устройства на федералното правителство на САЩ и от официални устройства в някои американски щати поради опасения, че потребителските данни на приложението могат да попаднат в ръцете на китайското правителство.

Преди това TikTok разкри на европейските потребители, че базираните в Китай служители могат да имат достъп до данните на потребители в ЕС. В четвъртък компанията се противопостави на забраната, като я нарече „погрешна и основана на фундаментални погрешни схващания“.

В изявление пред CNN, говорител каза, че TikTok се е свързал с Комисията, с искане да преосмисли искането си, предвид факта, че подобряват своя подход към сигурността на данните, включително чрез създаване на три центъра за данни в Европа за локално съхранение на потребителски данни; допълнително намаляване на достъпа на служителите до данни; и минимизиране на потоците от данни извън Европа“. По-рано компанията каза, че работи по програма за защита на потребителските данни в САЩ в отговор на опасенията на политиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай