EK одобри 8,1 милиарда евро за проекти в областта на микроелектрониката

14 страни членки могат да осигурят помощ за 68 проекта

EK одобри 8,1 милиарда евро за проекти в областта на микроелектрониката | StandartNews.com

Европейската комисия одобри 8,1 милиарда евро (8,7 милиарда долара) държавна помощ за проекти в областта на микроелектрониката и комуникационните технологии като част от стремежа на Европейския съюз да бъде на върха на технологичните иновации.

14 страни членки могат да осигурят помощ за 68 проекта, включващи компании, включително Airbus, ASML и Ericsson.

Проектите, които обхващат общо 56 компании, включват проучване и развитие на материали и инструменти, както и дизайн на чипове и производствени процеси. Те са насочени към телекомуникационните технологии 5G и 6G, заедно с автономното шофиране, изкуствения интелект (AI) и квантовите изчисления.

Първите нови продукти могат да излязат на пазара още през 2025 г., докато цялостният проект се очаква да бъде завършен до 2032 г.

 Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон  каза, че проектите ще ускорят развитието на европейска верига за доставки за компоненти за радарни и космически приложения и пускането на електрически превозни средства, както и ще допринесат за разработването на най-съвременни AI чипове.

Комисията се надява проектите да привлекат 13,7 милиарда евро допълнителни частни инвестиции. Други участващи компании включват GlobalFoundries, Orange, Analog Devices, Continental Automotive и Bosch.

Renault, NXP, STMicroelectronics, Wacker Chemie и Infineon също участват в проектите.

Държавите, предоставящи държавната помощ, са Австрия, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Малта, Холандия, Полша, Румъния, Словакия и Испания.

Те могат да си върнат част от държавната помощ от проекти, които са  успешни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай