Една от фабриките за iPhone е в карантинна зона заради COVID-19

Foxconn заяви, че фабриката ще продължи да работи в затворен режим

Една от фабриките за iPhone е в карантинна зона заради COVID-19 | StandartNews.com

Китайските власти обявиха едноседмично блокиране на района около голямата фабрика на Foxconn в Джънджоу. Това съобщава Bloomberg, като се позовава на социалните мрежи на регионалното правителство. В завода се произвежда оборудване на Apple, включително най-новите смартфони от серията iPhone 14. Властите напълно забраниха движението на хора и автомобили, с изключение на спешните служби и доставките на стоки от първа необходимост. Ограниченията ще продължат поне до 9 ноември.

Foxconn заяви, че фабриката ще продължи да работи в затворен режим, но компанията не уточни как ще доставя храна в нея и ще изнася готовите продукти. Затварянето на фабриката под карантина може да доведе до драстично намаляване на обема на произвежданите iPhone-и. Източниците уточняват, че четири от петте модела смартфони на Apple са произведени в завода.

В началото на октомври беше открито огнище на COVID-19 в Zhengzhou. Според официални лица в региона са регистрирани десетки случаи на коронавирус. За да избегне затварянето, ръководството на Foxconn налага строги ограничения на фабриката. Малко след това в интернет се появиха съобщения за строга карантина във фабриката на Foxconn, за която се твърди, че е оставила работниците заключени в предприятието в продължение на две седмици. Някои работници се оплакват от условията и лошото хранене. Компанията заяви, че служителите сами са взели решение да останат в завода. Освен това, казаха те, всички са се прибрали в родните си градове, за да се подложат на карантина.

Все още не е известно с колко ще бъде намалено предлагането на iPhone. Източник на Ройтерс, запознат с въпроса, твърди, че затварянето на фабриката може да доведе до 30-процентно намаление на производството на смартфони. Източниците също така уточниха, че Foxconn работи за разширяване на производството в Шънджън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай