Corning представи стъклото за смартфони Gorilla Glass Victus 2

Новият материал ще издържа падане върху бетон

Corning представи стъклото за смартфони Gorilla Glass Victus 2 | StandartNews.com

Новият флагман Samsung Galaxy S23, чиято премиера ще се състои през февруари, може да има най-защитните дисплеи до момента. Фактът, че компанията Corning, основен доставчик на защитно стъкло за смартфони, обяви Gorilla Glass Victus 2 - най-издръжливото защитно стъкло, което според компанията може спокойно да оцелее при падане върху бетон от височина един метър. Бетонът традиционно е една от най-големите заплахи за стъклото на смартфона.

Забележително е, че Corning не прави никакви компромиси, за да постигне устойчивост на бетона. Новото стъкло, подобно на представеното през 2020 г. Gorilla Glass Victus, ще издържи на падане от 2 м върху асфалт, до 20 последователни падания от метър височина и ще бъде също толкова устойчиво на надраскване.

Според компанията звеното, отговарящо за разработването и производството на Gorilla Glass, е решило да осигури защита специално срещу бетон в новото поколение стъкло, като е оптимизирало структурата и "профилите на натоварване", докато инженерите не са намерили задоволителен вариант.

Corning отбеляза, че статистически повече от 30% от изпусканията на смартфони се случват върху бетон - повече от всяка друга повърхност. С усъвършенстването на технологиите за защита от удари върху други повърхности бетонът остава основна "болна точка" за потребителите на смартфони, а сега е подобрена и устойчивостта на този материал.

През годините средното тегло и размер на смартфоните се промениха. Corning изчислява, че джаджите са средно с 15% по-тежки и с 10% по-големи от моделите отпреди четири години. За да се симулира изпускане на смартфон върху бетон, се използват 200-грамови блокчета стъкло (условен смартфон), които се удрят с груба шкурка, поставена върху много твърда повърхност с помощта на специално окачване.

Все още няма категорична информация дали новият флагман на Samsung ще използва следващото поколение Gorilla Glass, но е известно, че Samsung първа използва Victus през 2020 г., докато Apple купуваше от компанията ексклузивно стъкло Ceramic Shield. Компанията заяви, че Victus 2 ще се появи във флагманския ѝ смартфон през "следващите няколко месеца", така че вероятно става дума за февруарската премиера на Galaxy S23.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай