Бум в сферата на технологиите. Бъдещето на хард дисковете

Случващото се в близките години

Бум в сферата на технологиите. Бъдещето на хард дисковете | StandartNews.com

Въппреки техническите несъвършенства и изоставането от SSD във важни за потребителите параметри твърдите дискове (HDD) ще регистрират впечатляващ ръст на продажбите през следващите 10 години. Според експерти от Future Market Insights (FMI), доставките на HDD ще растат средно с 12% всяка година поне до 2033.

Анализаторите изчисляват, че световният пазар на твърди дискове ще достигне приблизително 127 милиарда долара до края на 2033 г. Това е почти четири пъти повече от 36,5-те милиарда долара през 2022 г.

Съгласно прогнозите на FMI, бързият растеж на пазара на твърди дискове ще започне веднага след резкия спад в продължение на няколко тримесечия, поради факта, че потребителите, а отскоро и бизнес сегментът, вече не искат да съхраняват информация на HDD. Тзи устройства са в пъти по-бавни и ненадеждни от съвременните SSD дискове и засега ги превъзхождат само по капацитет.

А за дългосрочно съхранение на резервни копия е по-изгодно да се използват магнитни ленти, които по отношение на капацитета са далеч пред твърдите дискове.

Откъде идва оптимизмът

Въпреки цял набор от очевидни недостатъци на твърдите дискове в сравнение с SSD и лентовите устройства, анализаторите на FMI са пълни с оптимизъм за развитието на този пазар. 

Според тях, ръстът на продажбите ще бъде повлиян от широко разпространената дигитализация, принуждавайки например компании и големи предприятия да съхраняват все по-големи количества информация. А твърдите дискове все още са по-евтини от SSD с аналогични обеми за съхранение, което прави HDD по-добра покупка, въпреки че са по-бавни.

Вторият фактор е, че въпреки наличието на само три производителя на твърди дискове (Seagate, WD и Toshiba), всеки от тях не спира да инвестира в R&D и да разработва дискове с по-голям капацитет. Таванът все още не е достигнат, благодарение на новите технологии за запис – физически няма място в корпуса на твърдия диск за десетки плочи, но и трите компании са напълно способни да увеличат плътността на запис на всяка от съществуващите.

По този начин твърдите дискове остават на повърхността  – всеки път те предлагат повече и повече място за съхранение на по-ниска цена в сравнение с SSD.

Хакерите изиграха роля

Според анализаторите на FMI, важен фактор за растежа на популярността и продажбите на твърди дискове е непрекъснато нарастващият мащаб и брой на кибератаките по света. Компаниите и обикновените потребители все по-често стават техни жертви, особено на рансъмуер атаки.

В отговор, компаниите започнаха да съхраняват цялата си ценна информация на устройства, които не са свързани нито с локалната мрежа, нито с интернет, така че хакерите да могат да стигнат до нея само ако получат физически достъп до устройствата. И за такова съхранение най-често се избират твърди дискове, а не SSD или магнитни ленти.

Изборът на потребителите

Обикновените потребители отдавна са престанали да се интересуват от напредъка на твърдите дискове. Тези устройства са неустойчиви на падане, шумни, тежки и правят компютъра бавен. Поради това, анализаторите на FMI не очакват ръст на продажбите в потребителския сегмент.

още по темата.

Те залагат основно на твърдите дискове, предназначени за съхранение на корпоративни данни. Именно хранилищата за данни ще заемат по-голяма част от продажбите на HDD и това вече е очевидно – в момента твърдите дискове в системите за съхранение заемат около 40% от общия глобален пазар на твърди HDD.

Според прогнозите на FMI, ръстът в продажбите на този тип дискове ще се измерва годишно с двуцифрени числа, но анализаторите не уточняват колко точно. Спредът е много голям – от 10 до 99%. 

Докладът на експертите също така отбелязва, че не само твърдите дискове с голям капацитет ще се продават добре, но и обратно – дискове, сравними по капацитет с USB флаш памети, както и с паметите в съвременните флагмански смартфони. Става въпрос за 1-терабайтови твърди дискове, за които се твърди, че са много търсени сега и ще останат такива и в бъдеще. Каква е причината за това, особено на фона на бързото поевтиняване на 1-терабайтовите SSD, докладът на FMI не уточнява.

Може би преносимите HDD ще допринесат за нарастващата популярност на твърдите дискове с малък капацитет. Сега такива устройства представляват около една трета от общите продажби и FMI вярва, че тяхната популярност няма да избледнее през следващите години.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай