Бивш служител на TikTok разкрива как приложението краде данни на американци

Въпреки уверенията всичко все пак отива в посока Китай

Бивш служител на TikTok разкрива как приложението краде данни на американци | StandartNews.com

Услугата за кратки видеоклипове TikTok стартира програмата "Проект Тексас" на стойност 1,5 млрд. долара, за да разсее опасенията на американските политици за потенциално изтичане на лични данни на американски потребители към Китай, но всички тези усилия може да се окажат напразни. Това съобщи в. "Вашингтон пост", позовавайки се на бивш служител на социалната мрежа.

Източникът твърди, че проектът "Тексас" има сериозни недостатъци: Той показва на Post фрагменти от код, който свързва TikTok с популярното китайско приложение за новини Toutiao - и двете са собственост на една и съща компания, ByteDance. Това означава, че теоретично китайските компании все още биха могли да получат достъп до лични данни на потребители от САЩ.

Информаторът съобщава също, че се е срещнал с членове на екипите на американските сенатори Чък Грасли и Марк Уорнър и е обсъдил въпроса с тях - представители на двамата политици са потвърдили срещите. Представители на TikTok нарекоха обвиненията, отправени към платформата, неоснователни, а споменаването на Toutiao в кода на приложението, по думите им, е "техническа реликва". Локализирането на данните на американските потребители в рамките на инфраструктурата на Oracle изключва влиянието на Toutiao върху операциите на платформата в САЩ, а самият служител, който е разкрил информацията, е работил в TikTok само шест месеца и е напуснал компанията преди реализирането на проекта "Тексас", допълват от социалната мрежа. С други думи, този човек може да не познава цялата картина.

Междувременно приложението TikTok беше забранено да се инсталира на устройства, собственост на държавните служители на САЩ, Канада и ЕС. Американският Сенат също така подготвя законопроект, който ще даде на Белия дом възможността да блокира напълно услугата в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай