Безпилотен космически кораб се скачи с МКС

Безпилотен космически кораб се скачи с МКС | StandartNews.com

Новият товарен кораб Cygnus е достигнал до Международната космическа станция (МКС) като е доставил 700кг а храна и други консумативи, съобщиха от НАСА

Астронавтите на платформата са извели роботизираната ръка и са прихваналли кораба в 13:00 българско време в неделя.

Cygnus е на демонстративна мисия, която цели да докаже неговата технология.

Корабът е производство на е едно от двете търговски дружества, създадени от НАСА, за да поемат доставките на МКС от страна нда САЩ след пенсионирането на космическите совалки.

Новият модел, разработен от Orbital Sciences Corporation (OSC), направи своя подход, като използва комбинация от GPS, инерционна навигация и LIDAR.

Той бе паркиран малко над 10м под станцията, в обсега на роботизираната ръка Canadarm2.

Корабът трябваше да се скачи със станцията миналата неделя, но операцията бе отложена заради компютърен проблем. Компанията производител бързо отстрани проблема, но се съгласи вторият опит за скачване да бъде извършен едва вчера. Cygnusбе паркиран на 2000 км от МКС, докато инженерите разработваха и тестваха решения на проблема.

Разработката му е отнела около 5 години. НАСА сключи с "Орбитал сайънсис" договор на стойност 1 милиард и 900 милиона долара.

Той предвижда 8 полета до Международната космическа станция до края на 2016 година. През този период на станцията трябва да бъдат доставени около 10 тона товари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай