Apple премахна приложенията за iOS, принадлежащи на VK

Приложенията остават достъпни в Play Store на Google

Apple премахна приложенията за iOS, принадлежащи на VK | StandartNews.com

Apple премахна приложенията за iOS, принадлежащи на VK, технологичния конгломерат зад руската версия на Facebook, наречена VKontakte, от своя App Store в световен мащаб.

В изявление на уебсайта си VK казва, че приложенията му „са блокирани от Apple“, но че „ще продължи да разработва и поддържа приложения за iOS“.

„Тези приложения се разпространяват от разработчици, които са мажоритарно притежавани или контролирани от една или повече страни, санкционирани от правителството на Обединеното кралство“, се казва в изявление. „За да спази тези санкции, Apple прекрати акаунтите на разработчици, свързани с тези приложения, и приложенията не могат да бъдат изтеглени от който и да е App Store, независимо от местоположението. Потребителите, които вече са изтеглили тези приложения, могат да продължат да ги използват.

В понеделник правителството на Обединеното кралство въведе нови санкции срещу руските олигарси в отговор на фалшивите референдуми, които Русия наскоро проведе в части от Украйна. Санкциите засягат 23-ма ръководители на Gazprombank, руска банка, свързана с VK .

Руското министерство по цифровите въпроси каза на контролираната от държавата медия RT, че разследва „причините за изтриването на VK приложения и акаунти на разработчици, подчертавайки социалната значимост и мащаба на използване на услугите, предоставяни от руската компания“. Приложенията VK все още са достъпни в Play Store на Google.

Откакто Русия нахлу в Украйна по-рано тази година, нейното правителство блокира няколко американски сайта за социални медии, включително Instagram, Facebook и Twitter . Правителствата на САЩ и други държави на свой ред вече санкционираха много лица и фирми, свързани с руското правителство, включително главния изпълнителен директор на VK Group и съюзник на Путин Владимир Кириенко .

VK е втората по големина интернет компания в Русия след Yandex, собствената версия на Google в страната. Фирмата за социални медии е създадена през 2006 г. от Павел Дуров, който в крайна сметка беше изгонен, след като „отказа да сътрудничи на властите“. Сега той управлява популярното приложение за съобщения Telegram.

Премахването на приложенията на VK от Apple означава, че потребителите на iPhone вече нямат достъп до приложението за петия най-популярен сайт в Русия, както и до други приложения от VK като Mail.ru, VK Music и Youla classifieds. Компанията каза на руския информационен бюлетин Interfax , че приложенията може да продължат да работят, но може да има проблеми с известията и плащанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай