Вторник,

AMD и Intel спират продажбите на чипове в Русия

От: Кристиан Антонов -
AMD и Intel спират продажбите на чипове в Русия
A
A
A

AMD и Intel заявиха, че двете компании спират продажбите на своите продукти за Русия и Беларус, което е изричен ангажимент от страна на индустрията за чипове при предприемането на действия срещу руската инвазия в Украйна.

В четвъртък сутринта AMD заяви, че спира всички доставки на чипове. По-късно Intel се присъедини към AMD с подобно изявление. Според AMD забраната за доставка на чипове се разпростира и върху Беларус, която Русия използва като плацдарм за своите нападателни сили. "Въз основа на санкциите, наложени на Русия от Съединените щати и други държави, в момента AMD спира продажбите и дистрибуцията на нашите продукти в Русия и Беларус", заяви представител на AMD в имейл. "Това се отнася за всички продукти на AMD и продуктите, които захранваме (персонални компютри и др.) в Русия и Беларус".

От Intel също заявиха, че са спрели доставките. "Intel осъжда нахлуването на Русия в Украйна и ние спряхме всички доставки за клиенти в Русия и Беларус", се казва в изявление на Intel на нейния уебсайт. "Мислите ни са с всички, които са засегнати от тази война, включително хората в Украйна и околните страни, както и всички по света, които имат семейства, приятели и близки в региона."

Intel съобщи, че е започнала да набира средства и за хуманитарната помощ

"Работим, за да подкрепим всички наши служители в тази трудна ситуация, особено тези, които са тясно свързани с този регион", добави Intel. "Стартирахме кампания за дарения на служителите и съвпадение на даренията чрез Фондацията на Intel, която вече е събрала над 1,2 млн. долара за усилията за подпомагане, и се гордеем с работата, която нашите екипи в околните райони, включително Полша, Германия и Румъния, извършват в помощ на бежанците. Ще продължим да подкрепяме народа на Украйна и световната общност в призива им за незабавно прекратяване на тази война и бързо връщане към мира."

Повече технологични новини може да прочетете тук.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички