Amazon може да уволни 10 000 човека

Това е поредната технологична компания, която започва масови съкращения

Amazon може да уволни 10 000 човека | StandartNews.com

Amazon може да уволни до 10 000 служители тази седмица, сочи доклад на The New York Times. Този ход ще последва масовите уволнения в Twitter и Meta. 

Съкращенията на Amazon вероятно ще се съсредоточат върху бизнеса с устройства на компанията (който включва многобройни продукти, поддържани от Alexa), човешките ресурси и отдела за търговия на дребно. Това е около 3 процента от корпоративните редици на компанията и 1 процент от цялата й работна сила.

Експерти виждат индикации, че Amazon може да преосмисли къде Alexa и устройствата на първи страни се вписват в неговите приоритети. Най-малкото изпълнителният директор Анди Джаси изглежда решен да вложи по-малко пари в тях. „Днес сме толкова оптимисти за бъдещето на Alexa, колкото никога не сме били и тя остава важен бизнес и област на инвестиции за Amazon“, каза говорителят на Amazon Брад Гласър пред The ​​Verge миналата седмица в отговор на доклад от The Wall Street Journal, че компанията „претегля промените“ в бизнеса с устройства. През последните години звеното е регистрирало оперативни загуби от 5 милиарда долара.

Прогнозираният спад за икономиката на САЩ накара технологичните гиганти значително да забавят темпото си на наемане или да го замразят напълно. Подобно на Meta, Amazon отбеляза рекорден импулс по време на ранната фаза на пандемията от covid и свръхинвестира въз основа на тези рекордни печалби. В началото на ноември Amazon заяви , че ще „спрат на пауза нови наемания“. Компанията дори удвои тавана на заплатите си за корпоративни служители по-рано тази година.

Съкращенията на Amazon ще поставят хиляди хора в несигурно положение, докато глобалната икономическа криза продължава. Ако цифрата от 10 000 се окаже точна, това ще отбележи най-големите съкращения в историята на Amazon.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай