Акциите на технологичните компании претърпяват най-дългия спад от 20 години насам - от краха на dot-com

Един от най-големите "технологични губещи" беше Cisco, чиито акции паднаха с 19%

Акциите на технологичните компании претърпяват най-дългия спад от 20 години насам - от краха на dot-com | StandartNews.com

Тази седмица технологичният индекс Nasdaq спадна с 3,8%, което е седмата поредна седмица на най-дългия спад за последните 21 години, напомняйки на инвеститорите за т.нар. дотком балон, който се спука през 2001 година.

И без това трудната ситуация на капиталовите пазари се влошава допълнително от фактори като инфлацията, повишаването на лихвените проценти и геополитическите събития в Източна Европа, които не са окуражаващи за инвеститорите. Федералният резерв на САЩ вече намекна на играчите, че възнамерява да повиши допълнително основния си лихвен процент, за да се бори с инфлацията, но това също не допринася за позитивното развитие на фондовите пазари - съществуват опасения, че всички тези мерки просто ще "изядат" печалбите.

От 19 ноември миналата година, когато Nasdaq достигна своя връх, досега индексът е загубил повече от 29 %, а предишния ден затвори на ниво от 11 354,62 пункта. Индексът S&P 500 се представи малко по-добре, но и той е спаднал с 20% от рекордните си стойности.

Един от най-големите "технологични губещи" беше Cisco, чиито акции паднаха с 19% след слабия отчет за Q3 2022. Компанията обяснява неуспехите с решението си да преустанови дейността си в Русия и Беларус и с прекъсването на доставките, причинено от избухването на друга пандемия в Китай. Dell (спад с повече от 11 %), Shopify (почти минус 10 %), Workday (-9 %) и Okta (-14 %) също отбелязаха спад в котировките.

Twitter (-6%) и Tesla (-14%) на Елон Мъск също показаха негативна динамика през седмицата. Фондовият пазар не пощади и технологичните гиганти: акциите на Apple паднаха с 6,5% (за осма поредна седмица), Alphabet загуби 6%, а Amazon - около 5%. Индексът Nasdaq спадна с 20% през тримесечието, като се доближи до най-лошия резултат, отчетен през четвъртото тримесечие на 2008 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай