Airbus възнамерява да пусне в експлоатация самолет, задвижван с течен водород

Първият прототип ще бъде тестван през 2026 г.

Airbus възнамерява да пусне в експлоатация самолет, задвижван с течен водород | StandartNews.com

Airbus обяви намерението си да тества до 2026 г. мегаватов енергиен агрегат, работещ с течен водород, по време на полет. А първият пълномащабен самолет с такава задвижваща система с нулеви емисии трябва да влезе в експлоатация до 2035 година.

Усъвършенстваните задвижващи агрегати ще бъдат разположени в големи капсули, монтирани под крилата, където обикновено се намират турбините на самолетите, като във всяка капсула ще има резервоар за водород и криогенно охлаждащо оборудване за поддържане на водорода под точката на кипене (-253°C). Всяка капсула ще има и собствена горивна клетка за преобразуване на течния водород в електричество, което ще захранва електрическите двигатели.

По този начин разработчикът ще може да освободи място във фюзелажа за товари и пътници. Освен това се очаква самите капсули да бъдат взаимозаменяеми за обслужване и по-голямо удобство като цяло; твърди се, че те дори могат да се сменят във въздуха.

Междувременно се говори за разработване на прототип, чиито водородни мощности ще бъдат поставени във фюзелажа на самолет A380, а капсула с водородни клетки за производство на електроенергия и двигател ще бъде поставена нагоре над опашния ротор. При това Airbus твърди, че този дизайн няма да повлияе на аеродинамиката на самолета.

Използването на водороден резервоар в нехерметичната част на корпуса ще позволи да се имитира "външно" разположение на капсулите, което ще позволи водородното гориво да се съхранява отделно от пилотската кабина и, накрая, ще осигури аварийна вентилация в случай на изтичане на гориво.

Крайната цел е да се създаде самолет с нулеви въглеродни емисии, който да може да превозва достатъчно екологично гориво, за да лети по същите линии като класическите самолети. Досега системите с електрически двигатели и батерии са твърде тежки и тромави, а вариантите с водороден газ съхраняват твърде малко гориво. От друга страна, течният водород осигурява достатъчно енергия за даден обем и е обещаващ за екологично чиста авиация.

Въпреки това авангардната технология трябва да бъде много добре тествана - досега нейните елементи са използвани в космически програми и не са предназначени за Земята. Въпреки това Airbus разполага с достатъчно опит и ресурси, за да го подготви за търговска употреба.

Airbus очаква да пусне в експлоатация първия самолет с нулеви емисии до 2035 г. Компанията заявява, че тестова версия с водородно гориво ще бъде готова до 2026 г., за да започне тестове, а в Тулуза компанията ще работи с ArianeGroup за изграждането на първата в света "станция за зареждане" с течен водород за екологични самолети, която се очаква да заработи до 2025 г.

Наскоро Rolls-Royce проведе наземни изпитания на вариант на водороден двигател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай