Адвокати погват Tesla заради скандал с видеоклипове от колите

Служители на Tesla са споделяли помежду си снимки и видеоклипове, направени с камери на автомобили, собственост на клиенти, чрез вътрешен месинджър

Адвокати погват Tesla заради скандал с видеоклипове от колите | StandartNews.com

Проведеното от Ройтерс разследване, чиито резултати бяха публикувани в края на работната седмица, разкри многобройни случаи, в които служители на Tesla са използвали кадри от бордовите камери на електромобилите на компанията за развлекателни цели.

Между 2019 г. и 2022 г. някои служители на Tesla са споделяли помежду си снимки и видеоклипове, направени с камери на автомобили, собственост на клиенти, чрез вътрешен месинджър. Това съобщи Ройтерс, като се позова на девет бивши служители на компанията.

Записите са направени на външни камери, използвани за управление на спомагателните системи на автомобила. В някои случаи клиентите се появявали в неудобни ситуации. В един видеоклип напълно гол мъж се приближава до автомобила. Служителите споделят кадри с произшествия и инциденти, свързани с агресивно шофиране - например инцидент от 2021 г., при който Tesla се движи с висока скорост през жилищен район и блъска дете на велосипед. Детето отлетяло на една страна, а велосипедът - на друга. Видеото "като горски пожар" се разпространило в офиса на Tesla в Сан Матео, Калифорния, чрез частни чатове, заяви бивш служител на компанията.

Други изображения не са били скандални, като например снимки на кучета и смешни пътни знаци, които служителите на Tesla са превърнали в мемета, придружени от забавни надписи и коментари, преди да ги пуснат в лични или групови чатове. Производителят на електромобили уверява клиентите си, че "кадрите от камерите остават анонимни и не са свързани с вас или вашия автомобил", но дори и това, според бивши служители на компанията, интервюирани от Ройтерс, не е съвсем вярно. Софтуерът, който те използват в работата си, определя географското местоположение на записите - така че можете да разберете къде живее собственикът на автомобила.

Камерите, на които са направени записите, се използват от системата за подпомагане на водача, но камерите не са активни само на пътя: някои от видеозаписите са направени, когато автомобилът е бил паркиран или напълно изключен, казва източник пред Ройтерс. За да работи камерата в този режим, производителят на автомобили е поискал специално разрешение от собствениците на автомобили преди няколко години, но сега тези записи вече не се правят. "Можехме да надникнем в гаражите на хората и в частната им собственост. Да речем, че някой собственик на Tesla има нещо специално в гаража си, а хората, знаете, обичат да публикуват такива неща", каза бившият служител.

Преди да се появят правните претенции от страна на клиентите, минаха само няколко часа, а първият съдебен иск беше подаден в Калифорния преди ден.

Electrek отбелязва, че базираната в Калифорния адвокатска кантора Fitzgerald Joseph LLP, която защитава интересите на Хенри Йех, един от собствениците на електромобил Tesla, е решила да бъде пионер в процеса. Ищецът, който твърди, че компанията е нарушила калифорнийското законодателство, както и собствените си споразумения с клиентите за поверителност на данните, като е позволила видеоклиповете да бъдат разпространени сред служителите на Tesla. Искът изисква от Tesla да прекрати тази практика и да компенсира, ако има такива, моралните щети на собствениците на автомобили, чиито интереси биха могли да бъдат засегнати от тези инциденти.

Предстои Окръжният съд на САЩ за Северна Калифорния да определи дали подобен иск е основателен, тъй като Tesla няма достъп до никакви доказателства за подобни нарушения. На второ място, съдията ще трябва да реши дали въпросната адвокатска кантора може да представлява и защитава останалите ищци в рамките на колективен иск. Ако искът е колективен, всички други жертви на предполагаемите нарушения на Tesla могат да получат обезщетение, като се присъединят към колективния иск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай