5G смартфоните за първи път изпревариха по продажби тези с 4G

През второто тримесечие на тази година 5G смартфоните са представлявали 49,9% от общия брой доставени устройства в световен мащаб

5G смартфоните за първи път изпревариха по продажби тези с 4G | StandartNews.com

Смартфоните, които поддържат мобилни мрежи от пето поколение (5G), за първи път изпреварват 4G/LTE смартфоните по отношение на тримесечните доставки. По данни на Counterpoint Technology Market Research това е станало за около три години след представянето на първите потребителски модели 5G.

През второто тримесечие на тази година 5G смартфоните са представлявали 49,9% от общия брой доставени устройства в световен мащаб. Други 49,7 % са 4G/LTE клетъчни устройства. Останалите 0,4 % са били телефони само с 3G.

Мрежите 5G се разработват активно в много региони, особено в САЩ, Китай и Южна Корея. Нарастващата популярност на тези услуги се улеснява от появата на все по-голям брой налични 5G смартфони.

Анализаторите отбелязват изоставането на Русия в развитието на 5G мрежите. Заради ситуацията с Украйна и санкциите развитието на мрежата в страната е замразено поради липса на необходимото оборудване и свободни честоти.

В Русия вече има няколко тестови зони на 5G покритие, които са достъпни за абонатите на MTS и MegaFon. Но е малко вероятно в близките години да се появят търговски услуги 5G. Настоящата геополитическа ситуация оказва отрицателно въздействие върху развитието на индустрията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай