38% от децата под 2 г. ползват мобилни медии

38% от децата под 2 г. ползват мобилни медии | StandartNews.com

Резултатите от ново изследване показват, че почти две от пет деца са ползвали таблет или смартфон преди още да са овладeли говоренето с пълни изречения, съобщава американската електронна медия „Машабъл".

Проведенoто от щатската неправителствена организацията за защита на семейството Common Sense Media изследване сочи, че 38% от децата под 2 годинки в САЩ използват мобилно устройство, за да играят игри, да гледат видео или за други, свързани с медиите, цели. Отбелязан е висок ръст, тъй като през 2011 г. този процент е бил около 10.

До 8-годишна възраст пък процентът на използвали смартфон, таблет или подобно устройство е 72 на сто от децата.

„Това е белег за идването на дигиталното поколение", коментира за „Машабъл" изпълнителният директор на Common Sense Джим Стейър.

Проучването сочи, че употребата на мобилни медии сред невръстните деца расте бързо, особено в сравнение с други видове медии. Телевизията остава със 66% зрители стабилно на челна позиция сред любимците на децата, употребата на компютър е нарастнала от 4% на 10% за псоледните 2 години, а гледаемостта на DVD-та е паднала от 52% през 2011 г. на 46% през 2013 г.

Изследването показва също така, не само че употребата на подобни медии е скочила, но че и времето, през което децата до 8-годишна възраст консумират мултимедия през смартфони и таблети, също се е увеличило – от 10 на 15 минути средно на ден.

„Наблюдаваме фундаментална промяна в начина, по който децата консумират медията", коментира Стейър. „Деца, които още дори не могат да говорят и ходят добре, отиват при телевизора и приплъзвайки пръсти по екрана се опитват да го управляват подобно на iPhone и iPad"

Според Стейър достъпът на невръстните до мобилни устройства има своите плюсове и минуси. Таблетите могат да бъдат чудесен инструмент за образование, но ако се използват прекалено много, могат да предизвикат проблеми в детското развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай