Петък,

Зоран Заев не подава оставка. Какво става в Скопие?

От: Рачо Рачев -
2677
Зоран Заев не подава оставка. Какво става в Скопие?
A
A
A

Водачът на опозиционната в северна Македония партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски (на снимката) обяви днес, че ще изчакат до понеделник премиерът Зоран Заев да подаде оставката си в парламента. Ако това не стане, Мицкоски обяви, че ще бъде стартирана процедурата за оставка на правителството.

По думите му е осигурено мнозинство за свалянето на социалистическото правителство и той ще се опита да формира ефективно политическо правителство, способно да се справи с икономическите, енергийни и здравни предизвикателства. „Ако не мога да направя това“, каза той, „единствената възможност е да се отиде на бързи предсрочни избори“.

„Това означава, че в следващия период ще се опитам, повтарям, ще се опитам да съставя ново правителство и това ще стане само ако съм сигурен, че ще бъде правителство със сериозно доверие, правителство със силни институции, които ще гарантират стабилност, нова енергия и ефективност в реформите и проблемите, които следват. Ако тази цел не бъде постигната и не осигуря пълна ефективност на правителството, необходима за справяне с кризи, борба с корупцията и престъпността, които са основният проблем у нас, то това, което остава като единствен вариант, са предсрочни парламентарни избори“, каза Мицкоски на пресконференция.

Той добави, че 61 народни представители са се подписали, че това правителство начело със СДСМ и Зоран Заев вече няма доверие и легитимност. Засега, смята той, въпреки натиска от някои да се оттеглят, няма и дума, че това може да се случи.

„Бих искал да имаме политическо правителство, което да има пълен капацитет да изпълни мандата до 2024 г., да провежда реформи, да изпълнява всичко необходимо и всичко, с което сме ангажирани. Ако това не стане, бързите парламентарни избори са неизбежни, защото хората в Македония искат да видят решения“, каза Мицкоски.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички