Зоран Заев не подава оставка. Какво става в Скопие?

Лидерът на опозицията се готви да състави ново правителство

Зоран Заев не подава оставка. Какво става в Скопие? | StandartNews.com

Водачът на опозиционната в северна Македония партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски (на снимката) обяви днес, че ще изчакат до понеделник премиерът Зоран Заев да подаде оставката си в парламента. Ако това не стане, Мицкоски обяви, че ще бъде стартирана процедурата за оставка на правителството.

По думите му е осигурено мнозинство за свалянето на социалистическото правителство и той ще се опита да формира ефективно политическо правителство, способно да се справи с икономическите, енергийни и здравни предизвикателства. „Ако не мога да направя това“, каза той, „единствената възможност е да се отиде на бързи предсрочни избори“.

„Това означава, че в следващия период ще се опитам, повтарям, ще се опитам да съставя ново правителство и това ще стане само ако съм сигурен, че ще бъде правителство със сериозно доверие, правителство със силни институции, които ще гарантират стабилност, нова енергия и ефективност в реформите и проблемите, които следват. Ако тази цел не бъде постигната и не осигуря пълна ефективност на правителството, необходима за справяне с кризи, борба с корупцията и престъпността, които са основният проблем у нас, то това, което остава като единствен вариант, са предсрочни парламентарни избори“, каза Мицкоски на пресконференция.

Той добави, че 61 народни представители са се подписали, че това правителство начело със СДСМ и Зоран Заев вече няма доверие и легитимност. Засега, смята той, въпреки натиска от някои да се оттеглят, няма и дума, че това може да се случи.

„Бих искал да имаме политическо правителство, което да има пълен капацитет да изпълни мандата до 2024 г., да провежда реформи, да изпълнява всичко необходимо и всичко, с което сме ангажирани. Ако това не стане, бързите парламентарни избори са неизбежни, защото хората в Македония искат да видят решения“, каза Мицкоски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай