Знакова среща. България ще си сътрудничи с две съседни държави

Тя ще бъде във връзка с бежанския поток

Знакова среща. България ще си сътрудничи с две съседни държави | StandartNews.com

Гърция започва инициатива за сътрудничество със съседните си страни за намаляване на бежанския натиск. Експерти от България, Гърция и Турция ще обсъждат в град Еврос утре възможностите за реакция.


Увеличен е натискът от мигранти, както по сухопътната граница с Турция, така и към гръцките острови в Егейско море, отчитат от министерството по миграция.

Атина поема инициатива за по-активно сътрудничество със съседните страни за регулиране на проблема. Утре на границата в област Еврос ще се проведе среща на гранични експерти от Гърция, България и Турция, които ще оценят състоянието на бежанския поток. От тях гръцкото министерство по миграцията очаква предложения за съвместно регулиране на бежанския натиск.

В Солун следващият месец ще има среща на министрите на вътрешните работи на страните от региона,които имат външна европейска граница, съобщават от правителството.

Министерството на труда обещава стимули за работодатели, които наемат мигранти, както и за самите бежанци да започват работа в Гърция.

Опозиционните партии и неправителствени организации апелират Европейския съюз да се споразумее с Турция да не се допускат мигрантски лодки в Егейско море, за да се спрат жертвите срез бежанците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай