Зимата в Молдова ще бъде тежка. Причината

За жителите на Молдова да живеят без ток вече е ежедневи

Зимата в Молдова ще бъде тежка. Причината | StandartNews.com

В Молдова - зимата също се очертава дълга, студена и тъмна. Енергийната система на страната е свързана с тази на съседна Украйна, където бушува война, доставките на газ от Русия са наполовина по-малко, Кишинев може да купува синьо гориво и ток от другия си съсед - Румъния, но по европейски цени.

За жителите на Молдова да живеят без ток вече е ежедневие. Спирането на електричеството се налага често заради руските атаки по украинската енергийна система.

- "Телефонът ми не работи, няма ток. Вали и е студено. Измръзнахме!"

- "Много е трудно. Отивам да прибера децата си - чакат ме на спирката. Дано тролеите заработят скоро".

Как Молдова се оказа потърпевша от войната?

Идването на власт на проевропейската Партия на действието и солидарността на президента Майя Санду разгневи Москва. "Газпром" обяви, че намалява наполовина доставките на газ заради просрочени финансови неуредици. От есента избухнаха мащабни антиправителствени протести - най-вече заради високите цени.

Спирането на руския газ към Молдова, доведе до спирането на работата на енергийната централа в Приднестровието - самопровъзгласила се през 1990 година република, непризната от международната общност. Съоръжението работеше с руско синьо гориво и захранваше голяма част от Молдова. Наложи се Кишинев да се опитва да купува ток и газ от Румъния, което обаче се оказа трудно, заради европейските цени, на които Букурещ продава. 

В основен доставчик се превърна Украйна, чиято енергийна инфраструктура - особено през последните седмици, е обект на почти непрекъснати руски атаки. Повечето високоволтовите линии, които Кишинев използва, преминават през украинска територия. Ако електрическата мрежа в югозападна Украйна бъде атакувана, токът автоматично прекъсва от съображения за сигурност. Така Молдова остава на тъмно.

ЕС вече отпусна милиони на Кишинев, за да се справи с бежанския наплив и енергийната криза.

"Отпуснатите 200 милиона евро ще допринесат значително за намаляване на финансовата тежест върху потребителите. НО имаме нужда от повече подкрепа. Става дума за милиард и 100 милиона евро за пет месеца - от ноември до март", заяви Константин Боросан, главен секретар към Министерството на енергетиката.

Въпреки сложната ситуация, молдовците се надяват Русия да не спре напълно газа за страната, което би имало непредвидими последствия, и колкото се може по-бързо да бъде сложен край на войната в Украйна.

Източник: БНТ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай