Жълтите жилетки щурмуваха европарламента в Брюксел

Близо 100 арестувани от полицията, протестиращите въоръжени с бутилки запалителна течност

Жълтите жилетки щурмуваха европарламента в Брюксел | StandartNews.com

Бунтът на "жълтите жилетки" се пренесе от Франция в Брюксел, където протестиращите обградиха сградите на институциите на ЕС в белгийската столица . Видео в социалните мрежи показа опит за нахлуване в сградата на Европейския парламент. За да отблъсне атаките, полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия. Протестиращите успяха да блокират достъпа до кабинета на министър-председателя Шарл Мишел. Те хвърляха камъни и други предмети срещу полицията, скандирайки "Оставка!". Към 17 часа българско време задържаните са около 100, съобщиха от полицията. Говорителят на полицията в Брюксел  Илз Ван де Кеере съобщи, че групата, която атакува сградите на европейските институции, наброява около 400 души. Участниците са тръгнали от различни части на града и са се срещнали пред Европарламента, където са обединили сили.

Причините за протеста не е напълно ясно. Нито Белгия, нито Холандия, където "жълтите жилетки" също са на улицата, предлагат увеличение на данъка върху горивата - катализатор за метежите във Франция през последните седмици. Демонстрантите в Брюксел използват протестната вълна, за да изразят негодувание от цялостната правителствена политика. По думите им, между управляващите и гласоподавателите зее все по-голяма икономическа пропаст.

Участници в протеста от всички възрасти обясниха, че е трудно да се живее с днешните доходи в "дивия капитализъм", защитаван от управляващите. Направи впечатление участието на много пенсионери и хора от провинцията, които обясниха, че с доходите си не успяват да изкарат месеца. Недоволните се заканват, че "Идва социалната зима" и настояват за незабавна оставка както на белгийския премиер Шарл Мишел, така и на френския президент Еманюел Макрон.

В същото време местни медии и разпространяват снимки, от които се вижда как част от протестиращите са предварително подготвени за сблъсъци. Най-агресивните от тях са екипирани маски, пръчки и бутилки със запалителни течности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай