Животът на Буш в 20 снимки

41-вият президент на САЩ управлява само един мандат, но остава в историята

Животът на Буш в 20 снимки | StandartNews.com

ФОТО: "КОМЕРСАНТ"

"Който ви каже, че добрите времена за Америка са свършили, гледа в грешната посока" - Джордж Х. У. Буш

На 1 декември, на 94-годишна възраст, почина 41-ият президент на САЩ Джордж Х. У. Буш. Той управлява камо един мандат, но в него се случиха знакови за света събития. САЩ проведоха военните си операции в Панама и Персийския залив ("Пустинна буря"), СССР се разпада, подписано бе споразумението за прекратяване на Студената война с Русия. "Комерсант" представи в снимки живота на Буш-старши:

1. Бъдещият президент на САЩ е роден на 12 юни 1924 г. в Милтън, щата Масачузетс, в семейството на сенатора и банкер Прескот Буш.

2. "Когато чух новината за атаката на Пърл Харбър, веднага взех решение за себе си -  да служа на собствената си страна".

3. По време на Втората световна война Джордж Буш служи като военен летец, какъвто става веднага след завършване на академията на 18-годишна възраст. През 1944 г. неговият самолет е свален над Япония. За участието си в бойните действия той е награден с офицерски кръст на ВМС и три медала за храброст.

4. 6 януари 1945 г. – седмица след завръщането си у дома от Тихия океан. Джордж Буш се жени за Барбара Пиърс, с която живее 73 години. Имат 6 деца.

5. През 1948 г. завършва Йейлския университет. Два пъти е участвал на финала на първенството на САЩ по бейзбол при университетските отбори. След дипломирането си се захваща с нефтен бизнес в Тексас и на 40 години става милионер.

6.През 1967 г. Джордж Буш влиза в палатата на представителите на САЩ от щата Тексас.  През 1970 г. загубва изборите в Сената, след което е назначен за постоянен представител на САЩ в ООН.

7. През 1974 г. при Джералд Форд Буш оглавява Бюрото за връзки на САЩ с КНР. През 1976-1977 г. става директор на ЦРУ.

8."Противникът ми няма да бъде избран, ако нещата се влошат, а нещата няма да се влошат, ако не изберат него".

9. През 1980 г. взима участие в първичните избори за кандидат-президент на САЩ, но ги загубва от Роналд Рейгън и заема поста вицепрезидент.

10. На изборите през 1988 г. Буш изпреварва губернатора на Масатчузетс Майкъл Дукакис (53,4% срещу 45,6%) и става 41-ият президент на САЩ. Като заемащ този пост той обещава да продължи курса на Роналд Рейгън.

11. „Ние ще провеждаме външна политика с чужда помощ“

12. Като президент Буш санкционира военните операции на САЩ в Панама и Персийския залив, в резултат на което рейтингът му сред американците скача на 89%. На върха на своята популярност обаче той решава да вдигне данъците, което до голяма степен допринася за загубата му на следващите избори.

13. „Ех, ако бяхме успели да опазим Съюза от разпад, ако беше усетил нашите добри намерения и се беше дресирал като кученце... Но вече нищо не може да се направи. Сега всички тези чакали сами си решават съдбата – познавам руснаците -  те не прощават и не забравят“

14. Буш активно поддържа реформите на Михаил Горбачов. През 1991 и 1993 г. той подписва в Москва договорите за съкращаване на офанзивно въоръжение СНВ-1 и СНВ-2. През 1992 г. заедно с Борис Елцин подписва договор за края на студената война. Под негово ръководство САЩ оказват на Русия хуманитарна помощ: доставени са повече от 7 хил. т товари, в частност пилешки крачета, наричани от руснаците „крачката на Буш“.

15. „Русия не е победена, напротив – тя стана много по-силна и ние искаме тя да бъде наш приятел – затова и аз безплатно храних всички тези руснаци. А тези, които ме победиха, искат само да грабят. Руснаците това няма да забравят и все някога ще ни го върнат.

16. На 3 ноември 1992 г. Джордж Буш загубва президентските избори от кандидата на Демократическата партия Бил Клинтън, получавайки 37,4% срещу 43%.

17. През 2001 г. 43-ти президент на САЩ става неговият син – Джордж Буш-младши.

18. Своя 85-и юбилей Джордж Буш отбелязва, скачайки с парашут.

19. Джордж Буш-старши умира на 1 декември 2018 г. на  94 години, оставайки най-дълголетният президент в  историята на САЩ.

20. „Аз никога няма да се извинявам за Съединените щати на Америка независимо от фактите“.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай