Жертвите на Хаян са близо 6000

Жертвите на Хаян са близо 6000 | StandartNews.com

Манила. Броят на загиналите по време на смятания за най-силния тайфун над суша - Хаян, който опустоши големи части от Филипините, достигна 5 924-ма души, съобщи в понеделник РИА Новости.

Все още за изчезнали се водят 1800 души, уточнява националният Съвет по управление в извънредни ситуации. По-рано се съобщаваше за 5 796 жертви. Тайфунът е унищожил 585 000 сгради и е нанесъл щети на други 592 000.

По данни на службата, ранените са повече от 27 000. Стихията е засегнала близо 12.3 милиона филипинци. Около 4 милиона души са останали без покрив, но в евакуационни центрове са разположени едва около 100 000.

Най-тежко пострадалият от тайфуна Хаян град Таклобан се връща към нормалния ритъм на живот един месец след преминаването на стихията, предава Асошиейтед прес.

Общинските служби работят, пазарите за риба, месо, плодове и зеленчуци и фурните са отворени.

Всеки ден обаче продължават да се изравят трупове от руините, а десетки хиляди оцелели все още живеят във временни убежища.

Според властите за възстановяването на града ще са нужни три години. Успехът ще зависи от доброто управление на средствата за възстановяване на Таклобан.

Филипините отчитат впечатляващ икономически растеж, но страдат от ендемична корупция.

Когато на 8 ноември Хайян връхлетя района, той остави 4 млн. души без дом. 1700 души все още се водят за безследно изчезнали, а по последни данни жертвите на стихията са над 5700 души.

В петък Световната банка одобри отпускането на 500 млн. долара помощ за филипинското правителство, което може да използва тези пари за реконструкция и краткосрочно възстановяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай