Жената на Ердоган шокира Европа! Носи милиарди на Турция

Как дадоха за пример Емине Ердоган

Жената на Ердоган шокира Европа! Носи милиарди на Турция | StandartNews.com

Ето как се помага на държавата от една първа дама.

Близо сто милиарда турски лири, или около 3,7 млрд. щатски долара, са икономическите ползи от проекта за нулеви отпадъци, стартиран от първата дама на Турция Емине Ердоган през 2017 г., насочен към по-ефективното използване на ресурсите и намаляване на обема на нерециклируемите отпадъци.

От началото на проекта Турция е трансформирала 45,5 млн. тона отпадъци и е спасила 432 млн. дървета от изсичане, съобщи министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мехмет Йозхасеки. По думите му проектът, с който процентът на рециклиране в Турция се е увеличил значително, е донесъл икономически ползи в размер на 96 милиарда турски лири (3,7 милиарда долара).

Миналата година Световната банка награди съпругата на турския президент за проекта за нулеви отпадъци, който съдейства за борбата срещу климатичните промени и подпомага устойчивото развитие. Чрез проекта досега е постигнат преход към система за управление на нулеви отпадъци в над 154 000 сгради и кампуси, като същевременно са изготвени планове за въвеждане на системата във всички 81 окръга на страната.

Първата дама на Турция бе отличена с Наградата за лидерство в областта на климата и развитието заради дейността си като пионер на движението за нулеви отпадъци в Турция.

"Намираме се на важен етап в борбата с климатичните промени. Турция подхожда към тази криза, разглеждайки Земята като наш общ дом", заяви г-жа Ердоган.

С движението за "нулеви отпадъци", инициирано под егидата на Емине Ердоган, от 2017 г. сме трансформирали 45,5 милиона тона отпадъци, спасили сме 432 милиона дървета от изсичане, предотвратили сме 4,9 милиона тона емисии на парникови газове, спестили сме енергия, вода, петрол и складово пространство и сме постигнали икономически ползи на стойност 96 милиарда лири, каза министър Йозхасеки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай