Путин с ключов ход след смъртта на Пригожин

Какво задължи той

Путин с ключов ход след смъртта на Пригожин | StandartNews.com

Паравоенните бойци на Русия ще положат клетва пред знамето на родината. Това се посочва в указ на президента, подписан днес - два дни след предполагаемата смърт на лидера на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, съобщава "Франс прес".

Съгласно указа мярката е насочена към "формиране на духовни и морални основи за защита на Руската федерация" и се отнася за членове на доброволчески формирования - термин, който обикновено обозначава наемнически групировки.

Решението важи и за групировките, "които допринасят за изпълнението на задачи, поставени пред въоръжените сили", и подразделенията на териториалната отбрана.

Бойците трябва да се закълнат във "вярност към Руската федерация стриктно да изпълняват заповедите на своите командири и началници и да изпълняват съвестно своите задължения", се посочва в указа.

Документът е подписан от президента Владимир Путин два месеца, след като Пригожин поведе своите бойци на бунт срещу висшето ръководство на Москва.

Запитан за бъдещето на "Вагнер", говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че "законно частната военна групировка "Вагнер" не съществува".

Наемническите групировки са технически забранени в Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай