Зеленски се срещна с три важни личности в Рим, какво му обещаха

Това е първото му посещение в Италия след началото на руската инвазия

Зеленски се срещна с три важни личности в Рим, какво му обещаха | StandartNews.com

Володимир Зеленски на посещение в италианската столица. Официален Рим обеща пълна подкрепа за Украйна. Президентът се срещна с колегата си Серджо Матарела, с премиера Джорджа Мелони и беше приет от папа Франциск, предаде БНТ. В края на април Светият отец заяви, че Ватиканът участва в миротворческа мисия за край на войната в Украйна.

Това е първото посещение на Зеленски в Италия след началото на руската инвазия. 1000 полицаи охраняват реда в Рим, над който беше установена зона, забранена за полети.

Украинският президент първо разговаря с колегата си Серджо Матарела, след което проведе работен обяд с премиера Джорджа Мелони. Залагаме на победата на Украйна, ще я подкрепяме колкото е необходимо, каза Мелони на съвместната пресконференция.

"Благодаря ви за санкциите срещу агресора. Говорихме и за европейската интеграция. Въпреки войната ще приложим всички решения и изисквания на Европейската комисия, много е важно за нас да станем партньори в Европейския съюз", заяви Зеленски.

По-късно Зеленски беше приет на аудиенция от папа Франциск. Войната носи неописуеми страдания и смърт, каза Светият отец, активен защитник на мира в Украйна. Двамата са се срещали през февруари 2020 г. и след това имаха няколко телефонни разговора.

По-рано тази седмица Франциск се срещна с руския посланик във Ватикана и според италиански вестник може да му е предал писмо за Путин.

Визитата на Зеленски се провежда на фона на руски ракетни удари срещу столицата и други градове. Украински военен командир заяви, че силите на Киев напредват по части от фронтовата линия близо до Бахмут.

През последните четири дни руските сили са се изтеглили в безпорядък от позициите си в района, съобщи британското разузнаване. Германия подготвя нов пакет военна помощ за Украйна за близо 3 милиарда евро. Помощта включва танкове, бронирани машини и системи за противовъздушна отбрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай