Зеленски се развихри. Знакова чистка

Причините са връзки с Русия

Зеленски се развихри. Знакова чистка | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски се развихри. Той уволни главния прокурор и началника на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заради връзки с Русия.

Ирина Венедиктова отговаря между другото и за разследване на военните престъпления на руската армия, а за отстраняването на Иван Баканов имаше спекулации, че предстои. Но Володимир Зеленски направи доста сериозна стъпка с обвинения за държавна измяна и сериозни провали в редиците на спецслужбите.

Срещу двамата има "много сериозни въпроси" към тях заради "връзката" на служители на ведомства с Русия, се казва във видео обръщъщние на президента в Telegram.

Според него към този ден са започнали 651 наказателни производства за държавна измяна и колаборационизъм на служители на прокуратурата, следствието и други правоохранителни органи. По 198 случая на подсъдимите вече са повдигнати обвинения. Президентът на Украйна отбеляза, че повече от 60 служители на прокуратурата и СБУ продължават да работят на окупираните от Русия територии срещу властта в Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай