Зеленски с шокиращи думи, в безопасност ли е София

Русия не се интересува само от нашите градове Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев, твърди президентът

Зеленски с шокиращи думи, в безопасност ли е София | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европейския съюз да позволи на страната му да започне преговори за присъединяване към блока, като предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от София до Варшава, съобщава Reuters, цитирана от Дарикнюз.

В реч пред двете камари на чешкия парламент чрез видеовръзка Зеленски също призова за повече санкции на ЕС срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна на 24 февруари.

“Русия не се интересува само от нашите (градове) Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, нейните амбиции са насочени към огромна територия от Варшава до София”, предупреди държавният глава, без да посочва доказателства за твърдението си, отбелязва британската агенция.

„Както в миналото, руската инвазия в Украйна е първата стъпка, от която руското ръководство трябва да отвори пътя към други страни, към завладяването на други народи“, добави още той.

ЕС прие шест кръга на санкции срещу Русия, а Украйна се стреми към седми кръг, за да увеличи натиска върху Русия да прекрати войната.

Очаква се Европейската комисия да обяви решение по искането на Украйна за статут на кандидат тази седмица преди срещата на върха на ЕС следващата седмица. Получаването на статут на кандидат би било предварителна стъпка в дълъг процес на присъединяване, отбелязва Reuters.

„Да предоставим на Украйна статут на кандидат сега означава да докажем, че европейското обединение е реално и че европейските ценности наистина работят, а не просто са посочени в определени документи“, заяви Зеленски.

Той каза, че чешкият народ - след нацистката германска окупация по време на Втората световна война и десетилетия на съветско господство след войната - знае как свършва компромисът и до какво могат да доведат отстъпките на тиранията.

В Украйна сега се води битка за бъдещето на Европа, заяви още Зеленски, цитиран от УНИАН и БТА.

„Руските танкове, които щурмуват градовете в украински Донбас, опитвайки се да настъпят към Харков, Николаев и Запорожие, трябва да бъдат спрени и изгорени или да бъдат прогонени от територията на независима Украйна. За да може те никога повече да не могат да влязат нито в Прага, нито в Острава, Бърно, Пилзен, Карлови Вари или в който и да е друг град на нашия континент“, заяви Зеленски.

Той изрази благодарност на Чехия за щедрата подкрепа в тази борба и отбеляза, че Прага е предоставила на Украйна много сериозна военна помощ.

"Ние сме с вас, бъдете с нас", заяви Зеленски пред чешките депутати, цитирайки призив, отправен от говорител от чехословашкото радио през 1968 г., когато съветските окупатори се опитваха да прекъснат излъчванията му, допълва Франс прес. "Днес, когато украинският народ се бори за своята свобода срещу жестоката инвазия на Русия, ние използваме тези думи, за да се обърнем към всички народи на Европа и към демократичния свят", допълни той.

"Украйна трябва да получи всичко, което е необходимо, за да постигне победа", каза Зеленски.

Освен това украинският президент призова лидерите на страните членки на Европейския съюз да ускорят процеса на предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство, предадоха световните агенции.

Инвазията на Чехословакия през 1968 г. от пет армии от Варшавския пакт, ръководени от СССР смаза Пражката пролет - опит за демократизация на политическия живот в страната, която по онова време беше един от сателитите на Москва, отбелязва Франс прес.

След падането на комунизма през 1989 г. Чехословакия се раздели по мирен път на Чехия и Словакия през 1993 г.

Пред чешките депутати днес Зеленски заяви, че според него руската инвазия на Украйна е само първи етап от план на Москва, целящ да си върне бившите сателити.

"Един тиранин, който иска всичко, няма да се спре никога", заяви украинският президент. "Чешкият народ знае много добре какво се случва, когато се правят компромиси с тираните", допълни той, припомняйки също и окупацията на Чехословакия от нацистите през 1938 г.

Зеленски благодари на Прага, че е приела над 300 000 украински бежанци и е пратила оръжия на Украйна на стойност над 3,5 милиарда крони (140 милиона евро).

Той призова Чехия да работи за ускоряване на приемането на следващия пакет от санкции срещу Русия. Призивът бе отправен малко преди Чехия да поеме ротационното председателство на ЕС за шест месеца от 1 юли. Прага вече заяви, че по време на това председателство ще даде приоритет на Украйна и се ангажира да работи за кандидатурата на тази страна за членство на ЕС и за подпомагането й да се възстанови след войната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай