Зеленски с мощен залп по България

Какво става

Зеленски с мощен залп по България | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски призова страните, които са забранили вноса на зърно от Украйна, да не удължават ембаргото. Той мощно възропта срещу България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия, които искат от ЕС да продължи забраната и след 15 септември за 4 продукта – пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Варшава вече обяви, че ще действа сама дори при друго решение от страна на Европейския съюз. Мотивите на страните са, че продукцията от Украйна залива местните пазари и складове, като не продължава на Запад, и зърнопроизводителите от тези държави са засегнати. 

Зеленски се обърна към участниците в инициативата "Три морета", където България е представлявана от вицепремиера Мария Габриел, а Украйна е асоцииран член заедно с Молдова. Украинският лидер заяви, че "когато политиката в Европа върви срещу течението и пренебрегва общите ангажименти и споделените ценности... когато това се случва в разгара на брутална агресия срещу всичко, което е европейско, всички губят".

"Украйна е категорично против всякакви по-нататъшни ограничения върху износа на нашето зърно!", заяви Зеленски, цитиран от сайта на Президентството на Украйна, предава actualno.com.

"Спокойно наблюдаваме как нашето зърно се превръща в източник на добри доходи за различни европейски държави, които преработват селскостопанските ни продукти и печелят от логистика. Фермерите в различни страни използват украински фуражи за нуждите на своите стопанства. Фирми от различни страни печелят пари от транзита. И това е полза за цялата европейска икономика. Но конкретно за украинския сегмент на европейската икономика не става въпрос за печелене на пари, а за оцеляване - в лицето на руския терор", заяви Володимир Зеленски.

"Само днес (вчера - бел. ред.) и само при един руски обстрел загинаха най-малко 16 души в град Костантиновка в Донецка област. И повече от 20 души са ранени. Мишена са станали обикновени магазини, градски пазар. Моля, не превръщайте Украйна в мишена - нито в икономически, нито в политически план", каза още той.

И се обърна към Румъния, България, Словакия, Полша, Унгария и Молдова: "Всички ограничения срещу украинския износ сега представляват увеличаване на разрушенията, причинени от руските терористи".

Зеленски отправи послание и към Европейската комисия, посочвайки, че основните ценности на Европа са в свободната конкуренция и изпълнението на обещанията. "Украйна изпълнява обещанията си и никога не се намесва в свободната конкуренция. Но как можем да не приемаме спокойно нарушаването на дадените ни обещания, нарушаването на Споразумението за асоцииране, нарушаването на условията на свободния пазар?", попита украинският президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай